Esade supera el covid i reprèn el seu objectiu d’obrir nova seu a Madrid

L’escola de negocis només va perdre 700.000 euros en el curs més dur de la pandèmia i el següent ja va guanyar 4 milions

2 min
Koldo Echebarría, director general d'Esade, en una imatge d'arxiu.

L’escola de negocis Esade ha superat la crisi del covid sense grans entrebancs en el compte de resultats malgrat la "caiguda molt important" dels ingressos que en un primer moment van patir en l’àrea d’Executive Education, segons el seu director general, Koldo Echebarria. Aquesta àrea –que aportava un terç de la facturació abans de la pandèmia– és la que es dedica a impartir cursos per als directius, sovint finançats per les empreses, i moltes companyies van tallar el finançament de la formació amb l’arribada de la pandèmia. Així i tot, Esade només va perdre 700.000 euros en el curs 2019-2020, en el qual l’impacte del covid va ser més dur (en l’exercici anterior havia obtingut la mateixa xifra, però en aquell cas de beneficis). La facturació d’aquell curs va caure fins als 101 milions, un 2% menys que l’any anterior.

En canvi, el curs 2020-2021 l’escola va elevar la facturació fins als 106 milions d'euros i els beneficis van situar-se en 4 milions, un nivell històricament elevat per a l’escola. Pel camí, Esade ha aprofitat l’aturada de la pandèmia per revisar les despeses (com per exemple, els viatges) i, tot i que no l'ha quantificat, Echebarria ha assegurat que la meitat d’aquesta reducció es mantindrà a partir d’ara. En canvi, durant el covid l’escola de negocis ha hagut d’invertir 9 milions en tecnologia per adaptar les aules al nou context sanitari.

Fre a les inversions i retard del pla estratègic

El que sí que va provocar la pandèmia va ser una aturada dels plans d’inversió. En concret, dos dels objectius més ambiciosos que tenia Esade abans de la pandèmia eren crear un nou campus a Madrid que dupliqui l’actual i remodelar la seu històrica de Barcelona, a l’avinguda Pedralbes. El campus a Madrid està "en espera", ha explicat Echebarria. Segons el director general, "és difícil" trobar una seu que s’adeqüi al que busquen a Madrid i ara s’han vist obligats a ampliar la zona per on inicialment havien fet la cerca.

La pandèmia ha endarrerit un any els objectius marcats al pla estratègic d’Esade, segons Echebarria, que preveien arribar als 135 milions d’ingressos el 2023.  

stats