Economia 12/06/2023

Les entitats socials de REAS superen els 18 milions d'euros en l'exercici del 2022

La xarxa ha comptat amb més de 1.900 persones entre treballadors i voluntaris, 510 dels quals han estat contractats

ARA Balears
2 min
Una treballadora

PalmaLes entitats socials de la Xarxa d'Economia Alternativa i Solidària de les Balears (REAS) han assolit el 2022, 18,5 milions d'euros en el conjunt del seu moviment econòmic, i han comptat amb més de 1.900 persones entre treballadors i voluntaris, 510 dels quals han estat contractats. Segons ha recollit Europa Press, l'entitat ha presentat aquest dilluns la memòria del 2022 i ha fet un balanç positiu de la seva trajectòria després de 25 anys de funcionament.

Així, els representants han assegurat que han tingut una evolució irregular, amb alguns anys "fluixos", però també han destacat que l'evolució i repercussió ha estat "bona" i que s'han convertit en "objecte polític" a l'Arxipèlag.

La xarxa, amb 15 organitzacions d'economia solidària, s'ha centrat en el seguiment de la contractació pública-social, concretament en aquells contractes que formen part de programes de feina protegits. D'aquesta manera, des de l'associació han assenyalat que la contractació presenta un potencial de creixement que "falta explotar" i que la seva evolució "no és la desitjada", ja que el nombre de contractes reservats d'aquest tipus "són pocs".

A més, han explicat que en els darrers dos anys no s'ha reservat cap contractació a empreses d'inserció laboral per part del Govern ni dels consells insulars, i que només alguns ajuntaments han fet contractes d'aquest tipus. Així, han exposat que encara s'identifiquen "barreres" a l'adjudicació de contractes sobre la base de la millor relació qualitat-preu, perquè es liciten contractes amb pressupostos base que no permeten cobrir-los. Per aquest motiu, i amb l'objectiu de millorar la situació, han proposat mesures que passen per generalitzar la planificació de la contractació pública social amb consultes preliminars de mercat a empreses d'inserció per determinar i ampliar els objectes contractats susceptibles de reserva. També consideren que s'ha d'estandarditzar la reserva diferenciada de contractes i lots de les empreses i centres especials d'ocupació d'iniciativa social.

Per últim, han proposat millorar la formació del personal que intervé en els processos de contractació i el seu posterior seguiment reactivant les comissions de control ja existents

D'altra banda, l'associació ha denunciat males praxis que s'estan fent en la contractació pública social a través de l'estudi de cinc casos concrets. Concretament, han assenyalat que s'han realitzat contractes reservats oberts a centres especials d'ocupació lucrativa a centres que no són d'iniciativa social a Emaya; que s'han detectat contractes no qualificats com reservats en el Servei de Gestió de Residus de la Fundació Deixalles de Felanitx, situació que també ha ocorregut en el Servei de manteniment de les zones verdes de la Universitat de les Illes Balears (UIB); que s'han identificat contractes reservats deserts per insuficiència del pressupost base de licitació per a cobrir els costos laborals derivats del nou conveni de neteja viària de l'Arxipèlag en els municipis de Felanitx i Sa Pobla, i que s'han efectuat contractes reservats adjudicats al preu hora del personal més baix a l'Hospital de Manacor.

stats