Energia
Economia 09/05/2023

Endesa, llançada malgrat l'impost: guanya 594 M€, un 75% més

La ministra Ribera demana una "contenció dels beneficis en moments difícils"

3 min
José Bogas, conseller delegat d'Endesa, i Marco Palermo, director general financer.

BarcelonaEndesa va tancar el primer trimestre amb un benefici net de 594 milions d'euros, un 75,7% més que el mateix període de l'any passat, malgrat l'efecte de l'impost especial a les energètiques del govern espanyol, que va suposar per a la companyia un impacte de 208 milions d'euros. La companyia ha presentat aquest dimarts els seus resultats semestrals a la Comissió Nacional del Mercat de Valors i aquests beneficis i l'increment que han experimentat han servit al govern espanyol per reforçar els seus arguments a favor de l'impost.

Després de conèixer aquests resultats de la filial espanyola d'Enel, la vicepresidenta tercera i ministra per a la Transició Ecològica, Teresa Ribera, ha demanat una política de contenció dels beneficis de les empreses "en moments difícils". Per a la ministra, cal "estar molt a sobre de les empreses" i ha instat les energètiques a formar part d'una "resposta responsable" a la crisi. "Això no significa que hagin d'eliminar-se els ingressos o els beneficis de les empreses, però sí que, lògicament, hi ha d'haver una política que permeti una contenció d'aquests beneficis en moments difícils", ha argumentat Ribera en una entrevista a TV3.

Els ingressos d'Endesa van augmentar un 1,2% en el primer trimestre, fins als 7.504 milions d'euros, i el resultat d'explotació va créixer un 60%, fins als 1.462 milions. La companyia que dirigeix José Bogas ha atribuït els bons resultats al bon comportament del negoci de generació elèctrica, tant convencional com renovable, i la normalització dels negocis de comercialització d'electricitat i de gas respecte a l'any anterior, quan hi va haver una gran volatilitat de preus per l'esclat de la guerra a Ucraïna.

Amb aquests resultats del primer trimestre, Endesa creu que complirà els objectius d'aquest any, que preveuen un resultat brut d'explotació d'entre 4.400 i 4.700 milions d'euros i un benefici ordinari al voltant de 1.400 o 1.500 milions d'euros.

El conseller delegat d'Endesa, José Bogas, ha indicat que el grup ha començat el 2023 "aprofitant totes les oportunitats que un model de negoci d'empresa verticalment integrada, juntament amb una gestió encertada, ens permet". Endesa és una energètica integrada amb negoci de generació, distribució i comercialització d'electricitat. Malgrat els bons resultats del primer trimestre, Bogas ha indicat que no es pot abaixar la guàrdia perquè aquest any es produirà una normalització de les condicions dels negocis de generació convencional i de gas.

La normalització dels preus del gas ha permès rebaixar el deute brut un 9%, fins als 11.591 milions d'euros, amb un cost del passiu d'un 2,8%, un tipus relativament baix en un moment d'interessos a l'alça. Les inversions del grup el primer trimestre es van situar en 409 milions d'euros, un 2% més, principalment destinades a les energies renovables i la xarxa de distribució.

Punts de recàrrega i generació venuda

La producció renovable de la companyia –hidroelèctrica, solar i eòlica– va augmentar un 32% aquest primer trimestre. Si s'hi suma la producció nuclear, un 83% de la generació d'Endesa va ser sense emissions de CO₂. Durant el primer trimestre la companyia ha afegit al seu parc 900 megawatts (MW) de potència renovable, i ja arriba als 9.300 MW, amb un creixement d'un 10%. A més, l'empresa ja està executant el 100% dels 1.100 MW eòlics i solars que preveu connectar a la xarxa aquest 2023. L'empresa va tancar el trimestre amb una xarxa de 13.350 punts de recàrrega de cotxe elèctric, un 51% més que el mateix període de l'any passat.

La companyia ha informat que ja té venuda el 100% de la seva producció pròpia del 2023 i el 87% de la del 2024 a 65 euros MWh, complint així amb la normativa actual espanyola per incentivar els contractes a termini per evitar la volatilitat de preus del mercat diari.

stats