Comerç exterior

L'encariment de l'energia dispara el dèficit comercial d'Espanya

Les xifres per als primers sis mesos de l'any mostren un fort increment del valor de les exportacions, però encara més de les importacions

2 min
Contenidors de mercaderies al port de Barcelona / PERE TORDERA

BarcelonaL'encariment de l'energia i la inflació generalitzada en les grans economies del món han agreujat el dèficit comercial d'Espanya amb l'estranger, segons l'informe del mes de juny sobre comerç exterior publicat pel ministeri d'Indústria, Comerç i Turisme. Les xifres per als primers sis mesos de l'any en el cas d'Espanya mostren un fort increment del valor de les exportacions, però encara més de les importacions.

En concret, les vendes de les empreses espanyoles a l'estranger van créixer de quasi 153.000 milions d'euros durant la primera meitat del 2021 fins a quasi 190.000 milions en el mateix període d'enguany, un increment del 24%. Ara bé, el saldo exterior s'ha agreujat perquè les importacions van créixer a un ritme molt més alt, del 39%, ja que durant el primer trimestre d'aquest any van ser de més de 221.000 milions, en comparació amb els 158.000 milions acumulats entre gener i juny de l'any passat.

Això suposa que el dèficit comercial espanyol va passar de prop de 5.400 milions d'euros els primers sis mesos del 2021 a 31.500 milions aquest any, sis vegades més. Quasi s'ha multiplicat per sis. El 2018 i el 2019 –els dos últims abans de la pandèmia–, el saldo negatiu de l'Estat amb l'estranger es va situar entre els 14.000 i els 15.000 milions d'euros, menys de la meitat de l'actual.

Tot i l'increment del dèficit, el govern espanyol ha tret pit per la pujada de les exportacions. "El comerç exterior espanyol segueix mostrant un gran dinamisme, superior al de la majoria de països del nostre entorn", ha indicat en un comunicat la secretària d'Estat de Comerç, Xiana Méndez. Segons Méndez, "l'evolució de les exportacions espanyoles l'últim mes de juny mostra un molt bon comportament que arriba a tots els sectors".

De fet, l'augment del dèficit comercial es deu sobretot a l'encariment de l'energia. Espanya, com tota la resta de països de la Unió Europea, és un importador net de primeres matèries com el petroli, el gas natural i el carbó, el preu de les quals s'ha disparat arran de la invasió russa d'Ucraïna, després de dos anys amb preus molt baixos per la poca demanda durant la pandèmia.

Segons dades del ministeri, només amb el sector energètic el dèficit exterior de l'Estat és de més de 25.800 milions d'euros entre gener i juny, mentre que el dèficit de tots els altres sectors de l'economia junts no arriba als 6.100 milions. Per tant, l'energia representa el 78,5% del saldo negatiu d'Espanya amb la resta del món.

stats