Economia 15/09/2021

Els empresaris, preocupats per la "inacció" i la "lentitud" del Govern per gestionar els fons europeus

Així i tot, la Conselleria ha obert tres subvencions dels Next Generation

2 min
Banderes de la Unió Europea.

PalmaLes convocatòries de les subvencions dels fons europeus s'estan començant a obrir a les Illes Balears. Però a la Confederació d'Associacions Empresarials de Balears (CAEB) no estan gaire satisfets amb la gestió que n'està fent el Govern. Consideren que l'Executiu va amb "molt de retard", que hi ha indefinició i que les empreses necessiten concreció i transparència per part de la Conselleria. El cas és que, de moment, només hi ha dos documents publicats en els quals es poden veure els quatre eixos que es volen tocar i la subdivisió en 12 estratègies. I, segons la CAEB, la conselleria té un cens de projectes, però no es fa públic.

Malgrat aquestes crítiques, aquest dimecres la Conselleria de Fons Europeus, Universitat i Cultura ha publicat a la seva plana web tres noves convocatòries a partir dels fons europeus Next Geneartion. Tots tres s'obriran el pròxim dilluns 20 de setembre i es tancaran quan s'acabi el crèdit disponible per a aquestes o, per contrari, dia 31 de desembre del 2023. Així, es tractarà de les tres primeres subvencions convocades amb els fons Next Generation.

El que més preocupa la CAEB és la tendència que té el Govern de fer convocatòries "d'entitat pública a entitat pública." Segons han dit, aquest fet pot fer que hi hagi poca participació i ús dels fons. S'han referit que si els fons es capil·laritzen cap als ajuntaments dels municipis de Mallorca, molts difícilment tindran mitjans per executar-los. De fet, la presidenta de la Mancomunitat del Pla, Joana Maria Pasqual, ha estat d'acord amb aquestes afirmacions: "No tenim mitjans. És extremadament complicat. No tenim personal ni en número ni amb qualificació", ha dit la presidenta. A més, ha fet referència que "si no ho justifiques molt bé, Europa s'ho torna a endur tot."

Les pors dels empresaris van més enllà i són diverses. Segons diuen des de la CAEB, també destaquen la falta de transparència de la plana web on trobar les convocatòries, ja que reclamen que s'avisi amb antelació de les subvencions que han de sortir. Per altra banda, també preocupa molt que hi hagi taxes d'execució molt baixes, cosa que històricament ha passat i afectaria la menor arribada de doblers per part d'Europa en un futur.

Les tres convocatòries estan enfocades a les energies renovables. A més, dues també estan enfocades al sector residencial. La primera estarà dirigida a la implantació de sistemes tèrmics renovables en aquest sector; la segona, a instal·lacions d'autoconsum al sector residencial, administracions públiques i al tercer sector. Finalment, la tercera oberta avui estarà dirigida a empreses i també enfocada a les instal·lacions d'autoconsum del sector serveis i altres sectors productius.

stats