Economia 17/01/2020

Els hotelers, a favor del decret, però amb prudència

La patronal dels comerciants i les empreses de serveis turístics és la més crítica i afirma que la nova norma és exagerada i desproporcionada

Kike Oñate
2 min
Magaluf: La Meca dels menors que cerquen alcohol i festa

PalmaLes principals patronals hoteleres valoren positivament, per ara, que el nou decret del Govern pretengui combatre el turisme de borratxera i impulsar el de qualitat, però es mostren prudents mentre no en coneguin tots els detalls. Hauran d’esperar que el text del decret -i el detall dels carrers i establiments afectats- es publiqui dimarts al Butlletí Oficial. L’Associació de Comerciants i Empreses de Serveis Turístics de Mallorca (Acotur) és la més crítica i qualifica el decret d’“exagerat” i “desproporcionat”. Lamenta que el tancament a les 21.30 h dels comerços que venen begudes alcohòliques afectarà negativament la venda d’altres productes i farà que la “supervivència” de les botigues “depengui d’una temporada excessivament curta”. Malgrat això, fonts d’Acotur diuen que estan a favor del decret pel que fa a l’objectiu de posar fi al turisme d’excessos, encara que consideren que no ho aconseguirà del tot.

El conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball, Iago Negueruela, admet que el decret no s’ha consensuat “completament”, però assegura que han dialogat amb tots els actors. El batle de l’Ajuntament de Sant Antoni de Portmany, Marcos Serra, per la seva banda, critica que la zona del West End s’inclogui “en el mateix sac” que les destinacions turístiques de Magaluf i l’Arenal, i reclama més policies i inversions públiques per millorar l’estètica de la zona.

El president de l’Associació d’Hotelers de Palmanova i Magaluf, Mauricio Carballeda, explica que estan absolutament d’acord amb la intenció d’erradicar el turisme d’excessos que “tant de mal” els ha fet com a destinació. També sol·licita més efectius policials i més inversió pública per millorar la zona, i aprofita per recordar que el sector ja fa anys que va apostar per rehabilitar els hotels. De moment, esperen conèixer millor com repercutirà la normativa en el tot inclòs i quins seran concretament els hotels que se’n veuran més afectats. En la mateixa línia, la presidenta de l’Associació d’Hotelers de la Platja de Palma, Isabel Vidal, assegura que, malgrat que ha tingut accés als detalls del decret, hi estan “a favor”. La presidenta de la Confederació d’Associacions Empresarials de les Balears (CAEB), Carmen Planas, comparteix la mateixa diagnosi i demana, a més, que les administracions públiques també facin un “esforç inversor” a totes les zones turístiques.

El president de la Federació de la Petita i Mitjana Empresa de Mallorca (PIMEM), Jordi Mora, reconeix que la mesura intenta solucionar “un problema de salut pública i d’imatge” de les Illes. Ho veu positiu perquè espera que millori el posicionament de Mallorca en el mercat estranger.

stats