HABITATGE
Economia 01/03/2019

Una empresa alemanya construeix 150 pisos per llogar a Palma

Es tracta del primer projecte inversor d’aquestes característiques, amb un cost de 40 milions

Carles Tudurí
2 min
Imatge generada per ordinador del projecte previst a la zona del Rafal de Palma.

PalmaLa forta pujada dels preus del lloguer registrada a Palma els darrers anys ha convertit aquest mercat en objectiu dels inversors. Fins ara els compradors eren principalment persones que compraven un o dos habitatges per destinar al lloguer, però l’increment de la rendibilitat ha provocat que una gran empresa alemanya inverteixi en la zona del Rafal prop de 40 milions d’euros per construir un edifici de 150 habitatges que no es posaran a la venda, sinó que es dedicaran al lloguer.

El grup Domus Vivendi és el promotor del projecte Mio Mallorca Living Palma, que s’iniciarà el segon trimestre del 2019 i té prevista la finalització en el quart trimestre de 2020, quan s’hagi completat la construcció dels 10.500 metres quadrats previstos.

L’empresa pretén comercialitzar tres tipus d’habitatge: els microapartaments i els pisos de dues i tres habitacions. En tots els casos, el llogater té inclòs en el preu mensual l’accés a una àrea a l’aire lliure que inclou un beach club, una zona d’entrenament i una de vòlei platja. A més, es construiran una piscina i diverses terrasses. A banda d’això, l’empresa comercialitzarà, a través de proveïdors externs, serveis com el Mio Mobile Package, una estació de lloguer de bicicletes, bicicletes elèctriques i motos que es poden utilitzar amb una tarifa plana per davall del preu de mercat, segons s’explica a la pàgina web del projecte. Un altre servei, el Mio Confort Package, inclou la neteja de l’apartament i de la roba del llogater.

Els microapartaments es comercialitzen totalment moblats i tenen els subministraments d’aigua i electricitat inclosos en el preu. També tenen Wi-Fi i televisió plana.

La fórmula, innovadora a Espanya i Mallorca, és molt més utilitzada a Alemanya, on el percentatge de persones que viu de lloguer és més alta que a la Comunitat balear, on s’opta principalment per l’adquisició de l’habitatge.

Aquesta nova fórmula d’inversió a través de l’habitatge de lloguer permet a les gran promotores aconseguir una rendibilitat atractiva, que a les Balears, segons Idealista, se situa per sobre del 6%, a més de la revalorització que afecta l’habitatge, que continua sent propietat de l’empresa promotora.

Entre els aspectes que dificulten una major aposta dins aquest segment es troba la lenta tramitació de l’Administració i l’alt preu del sòl a ciutats com Palma. A més, els promotors estan durant els gairebé dos anys que requereix la finalització del projecte sense obtenir ingressos. Eduard Vila, director d’Habitatge del Govern, explica que a les Balears ja hi ha empreses o inversors que han optat per llogar immobles en lloc de posar-los a la venda, però es tracta principalment de promocions que inicialment es varen fer per vendre però que varen ser afectats per la crisi.

“A Alemanya -explica Vila- hi ha molta més mobilitat i és cert que es construeixen promocions per llogar però a preus bastant assequibles. Si la idea d’aquesta empresa és crear petits apartaments per oferir habitatge a nombrosos professionals que es traslladen a les Illes i cerquen un pis de manera temporal i a un preu assequible crec que podran tenir èxit, si està només dirigit al mercat de luxe, no ho tenc tan clar”.

stats