BANKIA
Economia 10/02/2018

250 empleats de Bankia afectats per l’ERO a Balears

Els sindicats i el banc signen un preacord amb una reducció d’amortitzacions de llocs de feina

Sabrina Vidal
2 min
Imatge d’una de les protestes d’aquesta setmana davant la seu d’Alexandre Rosselló.

PalmaEls sindicats de Bankia han aconseguit rebaixar el número de treballadors afectats per l’Expedient de Regulació d’Ocupació (ERO) de 400 a 250 a Balears i de 2.510 a escala estatal a 1.587.

La Comissió de Negociació acabava ahir amb un preacord a primera hora del matí. La direcció de Bankia i els sindicats (UGR, CCOO, ACCAM, SATE, Sesfi, ACB i UOB) signaven el consens poques hores abans d’acabar el termini d’un mes, Si això no hagués succeït, l’empresa hauria tingut via lliure per fer allò que consideràs oportú. “Divendres va ser un dia molt dur, només sortiren per dinar i per sopar, gairebé ningú va dormir, pendent del que podia passar”, explica la secretària del sector financer de Comissions Obreres a Balears, Margarita Menéndez.

CCOO celebra el preacord perquè s’ha aconseguit que hi hagi 900 acomiadats menys a tot l’Estat i 150 a les Balears. S’amortitzaran 230 places a Mallorca, 10 a Menorca i 10 a Eivissa. A més, destaquen el fet que es prioritzen les baixes voluntàries incentivades. Encara no és coneix quin percentatge correspon a serveis centrals o al personal de sucursals.

A Balears, els treballadors de més de 54 anys es podran prejubilar amb un 63% del salari brut total, a més d’un incentiu per antiguitat de 6.500 euros per als treballadors de 55, 56 i 57 anys i de 1.000 euros per als de 60.

Per a les persones de 61 a 63 anys hi ha a més un conveni especial. Els menors de 54 anys rebran la part corresponent a 30 dies per any treballat amb un límit de 22 mensualitats, a més d’un incentiu de 2.000 euros per cada tres anys.

Finalment, l’acord inclou també la possibilitat de la mobilitat geogràfica, com demanaven els sindicats majoritaris i temia el sindicat Unió Obrera Balear (UOB), ja que pot significar un “acomiadament encobert” en el cas dels residents de Balears, com assenyalava aquesta setmana el seu representant, Joan Torrens. En el cas que l’entitat ofereixi una mobilitat geogràfica i el treballador s’hi negui, també es podrà acollir a les condicions dels menors de 54 anys, però sense incentius.

El sindicat UOB no vol fer cap valoració fins que els òrgans del sindicat no ratifiquin el preacord aquesta setmana.

De moment, segons Menéndez, la sensació és positiva. Ara hi ha un principi de reestructuració que s’haurà de planificar. “Les mobilitzacions dels treballadors han estat molt útils i l’anunci de vaga va servir per pressionar”, recorda.

Valoració de Bankia

Des de Bankia, el responsable de comunicació de l’empresa, Mariano Utrilla, destaca que “aquest principi d’acord demostra l’exercici de responsabilitat que han fet les dues parts”. De les 2.500 baixes previstes a tot l’Estat, al final n’hi haurà 1.587 enfront de les 1.602 que s’havien previst.

stats