Economia 19/11/2018

Eivissa es beneficiarà del pla de Foment per oferir habitatges socials per menys de 400 euros mensuals

Madrid, València, Sevilla i Màlaga són les altres quatre ciutats en les quals es potenciarà aquest tipus d'accés als pisos

Ara Balears
2 min
Eivissa és una de les ciutats d'Espanya amb més problemes d'accés a l'habitatge.

PalmaEl ministre de Foment, José Luis Ábalos, ha fet aquest dilluns una transferència de 21,5 milions d'euros a l'Entitat Pública Empresarial de Sòl (Sepes) per a la promoció d'almenys 5.000 habitatges destinats a un lloguer no superior a 400 euros mensuals a Madrid, València, Eivissa, Sevilla i Màlaga, segons informa Efe.

En una conferència organitzada per l'agència de notícies Europa Press a Madrid, Ábalos ha dit que Foment ja ha "posat en marxa el pla per disposar de més habitatges destinats a lloguer social", i ha destacat aquesta transferència a Sepes perquè iniciï la promoció d'habitatges "per si mateixa o mitjançant convenis amb ajuntaments".

Al costat dels 1.540 habitatges per a lloguer social ja finançats en el marc del Pla estatal d'habitatge, Ábalos ha calculat que ja es tramita, per tant, "gairebé un terç del pla de 20.000 habitatges en lloguer assequible" que ell va anunciar fa uns mesos.

El ministre ha instat les administracions autonòmiques i locals i "el conjunt dels partits polítics" a consensuar "un gran pacte d'estat per a l'habitatge", que creu necessari per afrontar el problema globalment.

No obstant això, ha considerat que algunes mesures requereixen urgència i per això el Govern manté el compromís d'aprovar abans no acabi aquest any algunes reformes mitjançant decrets llei, que després haurà de convalidar el Parlament.

També ha esmentat la modificació de la Llei d'arrendaments urbans per prorrogar els terminis de lloguer i "donar més estabilitat als inquilins", i un canvi en la llei d'enjudiciament civil que permeti que els qui estiguin amenaçats de desnonament estiguin detectats i el poder judicial es coordini amb els serveis socials per oferir-los alternatives.

"En política d'habitatge hi ha coses molt molt urgents, perquè la situació és límit, la urgència és brutal", ha assenyalat Ábalos, que ha descrit la seva situació personal quan va voler llogar un habitatge a Madrid: "Era depriment, et sents inferior, depressiu".

El ministre també ha lamentat que "en un mercat imperfecte com el de l'habitatge, s'ha perdut una dècada, s'ha descapitalizat l''estoc' d'habitatge social a preu assequible, i, com sempre en aquest mercat, ens recordam de Santa Bàrbara quan trona".

Ha indicat que les cases per a lloguer social representen el 2,5% del parc d'habitatge d'Espanya, un dels índexs més baixos de la Unió Europea.

stats