Economia 16/12/2021

L'economia illenca creix un 15,4% al tercer trimestre

Segons ha explicat la CAEB, se'n fa una bona valoració, tot i que el segon trimestre la pujada va ser del 26,5%

ARA Balears
2 min
Un cambrer atén a una clienta a un bar del centre de Palma.

PalmaLa Confederació d'Associacions Empresarials de les Balears (CAEB) ha publicat el seu informe sobre l'evolució econòmica de les Illes. S'hi ha detallat que en el tercer trimestre d'enguany l'economia balear ha crescut un 15,4%, i segons la CAEB, "l'economia de les Illes es manté, tècnicament, en fase d'expansió".

La presidenta, Carmen Planas, ha catalogat les dades de positives, atès que l'economia continua creixent després del gran rebot que hi va haver el segon trimestre amb la reobertura del turisme. Així, en el segon, el creixement va ser del 26,5%. Alhora, s'ha donat la culpa d'aquesta bona línia ascendent al sector serveis.

"El valor afegit del sector serveis ha mantingut la seva evolució amb un creixement real del 17,5%", ha destacat, tot i que ha moderat el creixement que va tenir el segon trimestre amb un 28%. Així i tot, el sector que també ha crescut molt és el de la indústria, que ha mantingut la recuperació rebaixant el seu creixement interanual al 8,1% en comparació amb el -16,3% del segon trimestre.

La construcció és un altre sector que continua creixent, però amb una taxa que ha disminuït molt respecte del segon trimestre, un 2,2%, que es contraposa al 20,5% del període anterior. En conjunt, els registres d'afiliació a la Seguretat Social han mostrat el primer increment interanual d'ençà de l'inici de la crisi. Així, segons la CAEB, s'ha arribat al 94,3% de les persones actives comparat amb el 2019.

El sector de serveis, segons ha indicat la patronal, ha estat molt important per fer que l'economia illenca es mantingués en línia ascendent en el tercer trimestre. Per illes, les Pitiüses són les que han tingut més bon trimestre, però també és el territori que està més lluny dels seus valors d'abans de la irrupció de la pandèmia de covid-19. La mitjana d'Eivissa i Formentera és de -18,2%, amb Mallorca amb -15,6% i Menorca amb -14,8%. Així i tot, aquest sector ha generat un 16,5% d'ocupació a Eivissa, un 10,9% a Menorca i un 7,3% a Mallorca durant l'esmentat tercer trimestre.

La previsió de creixement per al 2022 es desinfla

Amb les darreres dades d'aquest tercer trimestre la CAEB ha determinat que el fort creixement que s'esperava per als primers trimestres de l'any que ve es veuran posposats pels últims. Segons expliquen, "els riscos són purament econòmics i tenen a veure totalment amb singularitats del covid-19. Just aquest fet fa que sigui molt complicat anticipar "quan desapareixeran" les amenaces que facin que inseguretats econòmiques desapareguin. Però subratllen que l'entrada en escena de la variant òmicron i la sisena onada "fan abordar la campanya de Nadal de manera diferent".

L'ombra de la inflació i la poca confiança inversora també són problemes patents per a la CAEB i no passen desapercebuts. Així i tot, també s'ha exposat que l'FMI ha anunciat que l'economia a l'Estat viurà una nova i significativa acceleració, amb un creixement del 7,4%. Serà molt per sobre de l'europea, que quedarà en un 4,9%.

stats