Economia 14/12/2021

La PIMEM assenyala el passaport covid com el causant d'un 50% de cancel·lacions a la restauració

A més, la patronal afirma que el certificat ha provocat que la facturació baixi un 40%

ARA Balears
2 min
Cambrer dins el Bar Bosch de Palma.

PalmaLa patronal de la Petita i Mitjana Empresa de Mallorca ha assenyalat el passaport covid com un dels causants de l'alentiment de la seva economia. Segons ha explicat la PIMEM, hi ha hagut un 50% de cancel·lacions en restauració a partir de la implantació del passaport covid. A més, aquest fet ha causat un impacte en la facturació, perquè ha fet baixar els ingressos un 40%, segons els càlculs de la patronal.

"Malgrat que se'ns ven com una mesura per evitar restriccions, és una restricció més", han dit des de la PIMEM, que creu que és un element "estigmatitzador" contra la gent que no es vol vacunar. Alhora, han atribuït al passaport covid que hi hagi menys noves reserves als establiments de restauració i que això faci que hi hagi "menys llocs de treball i menys feina".

Segons el parer de la PIMEM, la utilització del passaport covid crea divisió dins el sector i també entre els clients. "Hi ha clients que diuen que als locals que demanen el passi covid no hi tornaran", explicava la presidenta d'RBC Mallorca, Eugènia Cusí. A més, ha argumentat que "no resol el problema sanitari" i que, a sobre, "oposa lleis orgàniques entre el dret a la salut i a la intimitat i la protecció de dades".

Balanç del 2021

Pel que fa a la recopilació de dades de l'any, la patronal ha explicat que s'ha tornat als bars i restaurants, però "amb menys freqüència". Segons s'ha explicat, la restauració ha recuperat el 87% dels seus clients, dada que consideren prou positiva. Així i tot, també han referenciat que abans de la pandèmia el 65% dels consumidors sortia a menjar fora de casa almenys una vegada per setmana, i ara només ho fan un 31% d'aquests. Quant a la gent que va a berenar als matins, ho fan un 29% dels consumidors, encara lluny del 35% que ho feien abans de la pandèmia.

Mirant una mica més enrere, comparat amb el 2019, la patronal ha explicat que la facturació ha baixat un 50%. Alhora, s'ha pogut veure com l'estranger ha fet una despesa mitjana més alta per cada tiquet, però la del client resident ha disminuït.

La PIMEM també ha fet previsions per a l'any vinent. L'escenari no és gaire amable, segons han argumentat. S'espera una inflació del preu dels menús de fins a un 30%. A més, hi haurà escassetat de producte i de personal per "l'excés de gentrificació que hi ha a l'illa", que ha desplaçat molts de treballadors del sector.

stats