Economia 30/11/2017

El PIB modera el seu creixement al 0,8% el tercer trimestre per l'estancament de les exportacions

La taxa interanual es manté en el 3,1% i l'ocupació registra un avançament del 2,9%, amb la creació de 501.000 llocs de treball

Europa Press
2 min
Monedes de dos cèntims d'euro i d'un cèntim / FERRAN FORNÉ

MadridL'economia espanyola va créixer un 0,8% el tercer trimestre, una dècima menys que en el trimestre anterior, a causa de l'estancament de les exportacions, segons la Comptabilitat Nacional Trimestral, publicada aquest dijous per l'Institut Nacional d'Estadística (INE), en la qual es confirmen les dades avançades a finals d'octubre.

La taxa interanual del PIB, per la seva banda, es va mantenir en el 3,1% el tercer trimestre i ja acumula deu trimestres consecutius creixent a taxes del 3% o superiors.

Entre el juliol i el setembre, el consum va mantenir el pols i va registrar les mateixes taxes trimestrals de creixement que el segon trimestre. Així, el consum de les llars va repuntar un 0,7%, la despesa pública va avançar un 0,4% i el consum de les institucions sense ànim de lucre va registrar un avançament trimestral de l'1%.

La inversió, per la seva banda, va accelerar set dècimes el seu creixement trimestral, fins a l'1,3%, a causa del fort repunt de la inversió en béns d'equip, que va passar d'un retrocés del 0,1% el segon trimestre a un avançament del 2,5% el tercer. En la construcció, en canvi, es va moderar la inversió set dècimes, fins al 0,3%.

Pel que fa al sector exterior, les exportacions no van experimentar cap creixement el tercer trimestre, davant l'increment del 0,1% que van registrar el trimestre anterior. Tampoc van créixer les importacions, que venien de caure un 0,7% el segon trimestre.

Amb el creixement trimestral del 0,8% registrat entre el juliol i el setembre ja s'acumulen 16 trimestres consecutius d'avançaments del PIB. La taxa interanual, per la seva banda, porta 15 trimestres en positiu, els últims deu amb valors iguals o superiors al 3%.

L'INE ha explicat que la demanda nacional va contribuir amb 2,7 punts al creixement interanual del PIB, quatre dècimes més que en el trimestre anterior, mentre que la demanda externa va aportar 0,4 punts, quatre dècimes menys que en el segon trimestre.

El consum es desaccelera lleugerament en termes interanuals

En termes interanuals, els dos principals components de la demanda interna (consum i inversió), van mostrar un comportament desigual, encara que positiu. Mentre que el consum va desaccelerar una dècima el seu creixement respecte al trimestre anterior, fins al 2%, la inversió la va accelerar fins al 5,4%, una taxa 1,6 punts superior a la del trimestre anterior.

L'ocupació, mesurada en termes de llocs de treball equivalents a temps complet, va créixer un 0,8% en taxa trimestral, una dècima menys que en el trimestre anterior. En termes interanuals, l'ocupació va créixer a una taxa del 2,9%, a un ritme similar al del trimestre anterior, fet que suposa la creació de 501.000 llocs de treball a temps complet en un any.

stats