Economia 18/09/2020

Dos germans britànics acumulen 900 hectàrees de Mallorca

Amb la compra d’un terreny de 86 hectàrees de sòl rústic a Manacor, els Reuben -la família britànica més rica, a part de la reial- ja acaparen gairebé 11 quilòmetres de costa de l’illa

Tomeu Riera
3 min
Dos germans britànics acumulen 900 hectàrees de Mallorca

ManacorEls empresaris britànics d’origen indi David i Simon Reuben ja acumulen més de 900 hectàrees de propietats i gairebé 10,8 quilòmetres de costa a Mallorca. Han arribat a aquestes xifres amb la compra d’un altre terreny a Manacor, al sud de Cala Romàntica -que també és seva, en part- i a la vora també de Cala Antena. Té de 86,3 hectàrees i inclou dos quilòmetres de front marítim, segons varen difondre en un comunicat de premsa a la seva web.

Els dos germans, que s’havien dedicat al sector metal·lúrgic, però amb el canvi de mil·leni es varen passar a l’immobiliari, són la família britànica més rica (a part de la reial), seguida ben a prop per la família Hinduja; que té una gran companyia de conglomerats i un capital de 12.900 milions d’euros. La revista Forbes calcula que David i Simon acumulen tots dos junts una fortuna que s’acosta als 14.000 milions d’euros.

Què pensen fer amb l’últim terreny que han comprat? En teoria no tenen gaire marge. Segons fonts de l’Ajuntament de Manacor, les 86,3 hectàrees adquirides pels germans Reuben a la vora de Cala Antena són sòl rústic. Això implica que, segons la Llei 6/1997 de 8 de juliol, només es poden dedicar a les activitats “relacionades amb l’ús i l’explotació racional dels recursos naturals i l’execució, l’ús i el manteniment d’infraestructures públiques”. No obstant això, aquesta mateixa llei també admet que “en determinades condicions” s’hi poden autoritzar habitatges unifamiliars i activitats que la comissió insular d’urbanisme o el Govern balear considerin d’interès general, “que s’hauran de desenvolupar, si escau, en edificis o instal·lacions de caràcter aïllat”. Les activitats d’interès general que s’hi permetin també tenen una sèrie de restriccions sobre el percentatge màxim del terreny que es pot edificar, l’alçària i el volum màxim de l’immoble, de qüestions estètiques, etc.

Tot i aquestes restriccions, fonts de l’associació ecologista Terraferida temen que el moviment dels Reuben pugui comportar pràctiques d’”urbanisme a la carta”. Les Illes Balears son una llepolia al tauler internacional dels sectors immobiliari i turístic, que en algunes ocasions aconsegueixen edificar fins i tot en terrenys teòricament protegits. El GOB apunta que aquests casos són una oportunitat per fer ressorgir el debat sobre els usos del sòl a les Illes. Segons la principal entitat ecologista de Mallorca, el problema neix quan la compravenda de terrenys es fa per especular, i obre la porta a dues vies per començar a revertir la situació: limitar la compravenda per part dels no residents i apostar per un canvi de fiscalitat sobre aquestes transaccions que ajudi a canviar el model.

Propietats a les Balears

A Manacor mateix els Reuben tenen una altra propietat, a prop de l’Acadèmia de Rafel Nadal i del club de golf Vall d’Or, que arriba a les 116,5 hectàrees i té 1,5 quilòmetres de costa ininterromputs, tot distribuït en cinc parcel·les. Però a Mallorca també tenen propietats a Capdepera, Artà i Calvià. Tan sols en aquest últim municipi, a Cala Figuera, acaparen 364 hectàrees i cinc quilòmetres de passeig marítim ininterromputs. Segons el Pla Territorial de Mallorca, aquesta zona és de sòl protegit per Àrees Naturals d’Especial Interès (ANEI), algunes considerades d’alt nivell de protecció, encara que també hi ha 2.835 metres quadrats construïts. A Cala Mesquida tenen 215 hectàrees i a Betlem són propietaris d’una finca de 120 hectàrees amb un quilòmetre de costa. Tota la informació sobre el que posseeixen a Mallorca, així com també a Eivissa i Madrid, es pot consultar a la seva web.

Els dos germans també han invertit a Eivissa. A Cala Bassa, platges de Comte i es Penyal hi varen comprar gairebé quatre quilòmetres de costa per 35 milions d’euros. Més endavant, l’any 2017, compraren 26 hectàrees de la zona oest de Sant Antoni, de manera que acumularen un total de 166 hectàrees de terreny protegit. A més, són amos, des del desembre, de l’hotel de la famosa discoteca Pachá Ibiza.

El gran dels germans Reuben, David, va estudiar a la universitat, encara que venia ferralla els horabaixes, mentre que Simon, el més jove, va deixar els estudis per dedicar-se a la venta d’estores. Uns anys més tard, Simon va començar a treballar amb alumini, coure i altres metalls, un negoci amb el qual es farien multimilionaris a través de la societat Transworld. Abastiren d’aquests metalls l’antiga Unió Soviètica, fins que decidiren vendre l’empresa a un altre conegut milionari, Roman Abramovich. Finalment, crearen l’empresa familiar Reuben Brothers, una societat d’inversió dedicada sobretot al sector immobiliari i al finançament de deute que ha comprat propietats al Regne Unit, on té edificis com l’aeroport d’Oxford, la torre Millbank o la casa Carlton i empreses com l’Arena Racing Company o el Wellington Pub Company. Amb aquesta societat també han comprat immobles i terrenys a Mònaco, Alemanya, França, Romania, la República Txeca, Israel... i a les Illes Balears.

stats