Bretxa salarial
Economia 21/02/2024

Les dones de les Balears cobren 3.553 euros menys a l'any que els homes

UGT demana més mitjans perquè la Inspecció de Treball pugui vigilar que les empreses compleixin la normativa d'igualtat retributiva

ARA Balears
2 min
Una dona treballant en una oficina.

PalmaLes dones de les Balears cobren 3.553 euros menys a l'any que els homes, una xifra que situa la bretxa salarial l'any 2021a les Illes en el 13,7%, un 0,7% menys que el 2020. Així es desprenen les dades recollides a l'informe elaborat per UGT amb motiu del Dia de la Igualtat Salarial, que se celebra aquest dijous, i que estan basades en les xifres del 2021 de la darrera Enquesta d'Estructura Salarial de l'Institut Estatal d'Estadística (INE). El sindicat ha criticat que, a més a més, les dones de les Balears ocupen tres de cada quatre contractes a temps parcial: del total de 63.600 contractes parcials el 2021, 48.000 van ser per a dones.

Per altra banda, la mitjana estatal de la bretxa salarial és 4,6 punts superior a la balear, de manera que l'arxipèlag té la tercera diferència entre homes i dones més baixa del país, per darrere de les Canàries i Extremadura. En concret, la bretxa salarial de les Balears el 2021 va baixar un 0,68% respecte a l'any anterior, en què la pandèmia va paralitzar l'activitat econòmica. En el conjunt del període entre el 2016 i el 2021 ha caigut un 1,67%.

"Forats negres"

UGT Balears considera que, malgrat el descens dels indicadors de les bretxes de gènere, continua havent-hi "forats negres" en l'àmbit laboral, ja que les dones tenen "feines menys valorades i pitjor pagades" i són les que tenen més jornades parcials i les que menys complements reben i càrrecs directius ostenten. A l'informe es remarca que la bretxa salarial existeix a totes les edats i que les dones joves de les Balears d'entre 25 i 34 anys pateixen doble discriminació. Aquest grup registra una bretxa del 2,6%, tot i que en aquesta franja d'edat el 49,5% de les dones té nivell d'educació superior davant del 37,8% dels homes.

Segons UGT, les discriminacions salarials augmenten a mesura que avança l'edat de les dones fins a assolir una bretxa salarial del 27,1% entre les dones de més de 55 anys. Tot i això, entre els 45 i els 54 anys la diferència salarial entre homes i dones és del 13,4%. Entre les mesures per combatre aquesta situació, el sindicat ha insistit que cal continuar augmentant el salari mínim i regular millor els contractes a temps parcial a Espanya perquè "penalitzen les dones".

Més mitjans

Per acabar, el sindicat ha demanat més mitjans perquè la Inspecció de Treball pugui vigilar que les empreses compleixin la normativa d'igualtat retributiva. A més, ha reclamat que es convoqui una mesa de diàleg social estatal per tractar la directiva europea de transparència salarial a la legislació espanyola amb l'objectiu de reforçar el principi d'igual retribució per feines d'igual valor.

stats