La butxaca

Consells per a la difícil missió d’estalviar

El professor Boar analitza les despeses que fan que quasi la meitat de les famílies arribin justes a final de mes

2 min
Estalviar energia, llum, aigua, gas

L’estalvi familiar afronta greus problemes a causa de la inflació. Entre el 40% i el 50% de les famílies, no arriben o arriben justes a final de mes. Quines són les principals despeses que tenim? Comencem pel principi. Segons l’INE, el 35% del pressupost se’n va a l’habitatge i les factures. Sempre trobem els típics consells d’apagar els electrodomèstics, canviar les bombetes o consumir menys aigua. I efectivament alguna cosa fan. Però a la pràctica l’efecte és menor, tots sabem que la majoria dels imports de les factures d’energia i d’aigua tenen una part fixa molt important.

La següent despesa a considerar és l’alimentació, amb un pes total del 17%. Com diu la meva amiga Judit, la planificació és el més important: des del menú setmanal preparat fins als supermercats triats. A l’any, cada família tira a les escombraries més de 65 quilos de menjar, fet que implica a la totalitat de l’Estat, ni més ni menys que 1.245 milions de quilos d’aliments malbaratats.

A partir d’aquí pensem en la resta de despeses que tenim com el transport. És fàcil dir que el transport públic és més econòmic que el vehicle privat, i ho és a Barcelona, però quan sortim de l’àrea metropolitana la situació empitjora. Sabíeu que el 40% del preu del combustible són impostos? Es pot donar la responsabilitat a l’usuari o si es vol incentivar l’estalvi, abaixar-ne l’impost.

I per acabar, trobem la part financera. Des d’un préstec (sí, també afecta la despesa familiar) fins a una assegurança, el més important és comparar i entendre’n el cost. Ens acostumen a indicar el TIN i sembla prou assequible, però a la pràctica el cost real és la TAE. Ho ampliarem la setmana vinent.

Per desgràcia, quan les famílies arriben justes a final de mes, l’estalvi és molt complex. Per on retalles quan ja estàs al límit? L’única solució és incrementar la renda disponible.

stats