Díaz garanteix que els ERTO seran estructurals per evitar acomiadaments

La ministra de Treball promet una reforma laboral "ambiciosa" i "profunda"

ARA
2 min
La ministra Yolanda Díaz en una imatge d'arxiu.

BarcelonaLa ministra de Treball espanyola, Yolanda Díaz, ha recordat aquest divendres en una entrevista a la Cadena SER que una de les reformes que va presentar ahir en la seva visita a la Comissió Europea és convertir en norma estructural els expedients de regulació temporal d'ocupació (ERTO). "Els adequarem [els ERTO], però amb una virtualitat que eviti arribar als acomiadaments. És una mica fer les coses a l'europea", ha indicat Díaz. L'objectiu del ministeri és que quan una empresa es trobi amb dificultats econòmiques o de producció no faci servir l'acomiadament, sinó aquest mecanisme.

No obstant, abans d'abordar aquest tema, la vicepresidenta tercera ha recordat que cal negociar la següent pròrroga dels ERTO de pandèmia, ja que la seva vigència caducarà el 31 de maig. Per això, ha avançat que en els pròxims dies convocarà la taula de negociació amb sindicats i empresaris per tractar aquest assumpte.

Díaz ha assegurat que la reforma del mercat laboral que planeja el seu departament serà "ambiciosa" i "profunda" i complirà amb l'acord del govern de coalició espanyol. A més, ha insistit que els canvis es faran dins els terminis fixats, és a dir, aquest 2021. La vicepresidenta tercera ha admès que els sindicats i les patronals han tingut una "paciència infinita" pel que fa a la reforma, però ha deixat clar que és el moment d'abordar-la.

Molt bona acollida a Brussel·les

La ministra de Treball ha reiterat que la proposta espanyola de reforma laboral ha tingut "molt bona acollida" a Brussel·les i ha insistit que l'executiu i els agents socials treballaran "fort" per tenir-la enllestida aquest any, tot i que la Comissió no hagi marcat cap termini . "Aquí no hi ha bromes. Ara sí que cal complir", ha afirmat.

Díaz també s'ha reservat unes paraules per valorar l'onada d'EROs a la banca espanyola i ha qualificat de "preocupants, inassumibles i incomprensibles" els ajustos de plantilla anunciats per CaixaBank i el BBVA aquesta setmana. La ministra ha assegurat que "està treballant per mitigar" aquest impacte i reduir la xifra final de baixes.

stats