La ministra de Treball dona per fet que els ERTO s'allargaran

Considera que han de quedar "tot el temps que sigui possible"

La ministra de Treball, Yolanda Díaz, ha donat per fet, en el programa Al Dia d'IB3 Ràdio, que els Expedients de Regulació Temporal d'Ocupació (ERTO) es perllongaran més enllà del mes de setembre. Tot i que no n'ha especificat una data exacta, la ministra ha assegurat que "aquest mecanisme ha vingut per quedar".

Així mateix, ha recordat que els ERTO per rebot ja s'estan emprant i considera que "han de continuar tot el temps que sigui possible". Ha recordat que aquest tipus de mecanisme ha permès, des del mes de març, "salvar molts de llocs de feina i també empreses". De fet, en l'àmbit estatal, en aquests moments hi ha "700.000 persones" afectades per un expedient i es tenen "localitzats els sectors més afectats", ha afegit. Enguany "han estat molts els treballadors que no han pogut fer feina"; per això, el govern espanyol estudia crear "un sistema de protecció per a aquestes persones que segurament fins a la temporada turística vinent no tindran un contracte de feina", ha dit la ministra.

Pel que fa al pagament dels ERTO, Díaz ha apuntat que es paguen "amb l'ajuda del fons europeu i no hi ha cap risc de no poder abonar-los". De fet, afegeix, "la Unió Europea ha entès la magnitud de la situació i s'ha compromès a enviar recursos, que farem servir de la millor manera possible".

Amb relació a la petició dels sindicats que els treballadors que faci més de sis mesos que estiguin afectats per un ERTO no es vegi reduïda la seva prestació del 70% al 50 de la base reguladora, Díaz ha avançat que és partidària de "mantenir la protecció en els nivells que estaven abans, al 70%".  Per altra banda, la ministra ha recordat que els treballadors que es vegin obligats a estar aïllats "es poden acollir a una baixa temporal amb una protecció de 75% de la base reguladora", un mecanisme que el govern espanyol vol aplicar als pares amb fills que es vegin afectats per una quarantena sanitària.

EDICIÓ PAPER 19/09/2020

Consultar aquesta edició en PDF