Economia 29/12/2021

La despesa en consum privat a les Illes augmenta un 8,5% en el tercer trimestre respecte a l'any passat

La xifra de les Balears és molt superior a la del conjunt de l'Estat, que incrementa un 1,5%

ARA Balears
1 min
Bar del centre de Palma.

PalmaEl consum privat a les Illes ha augmentat un 8,5% en el tercer trimestre en comparació al mateix període del 2020. Una dada que està molt per sobre de la mitjana estatal, que també en comparació a l'any passat, ha pujat un 1,5%, segons ha publicat l'Institut Nacional d'Estadística (INE).

Després d'aquest trimestre a l'alça, ja són dos consecutius en els quals les Illes encadenen creixement interanual. A més, amb aquesta forta pujada del 8,5%, el consum privat es troba un 1,2% per davall d'abans de la pandèmia, és a dir que s'acosta al valor perdut durant els mesos centrals de la pandèmia.

Una variable que es troba directament relacionada amb el consum final és la despesa i la retirada d'efectiu realitzada amb targeta als terminals illencs. Al tercer trimestre, l'import va incrementar un 64,3%, fins als 4.948 milions d'euros. En el cas de les targetes domèstiques, es tracta de 2.764 milions d'euros, significant una pujada del 112,2%.

Pel que fa a la comparació amb el tercer trimestre de 2019, és un 3,4% superior, a causa de la despesa estatal (+13,7%), tot i la davallada de la despesa estrangera (-7,1%). Segons ha explicat el Govern, el consum privat significa el component principal de la demanda interna, amb un pes que s'acosta al 60% del conjunt del PIB.

stats