El contracte de treball més utilitzat a Espanya desapareix aquest dimecres

Els acords laborals de la nova reforma entren en vigor aquest dijous

3 min
Una cambrera a Plaça Reial de Barcelona

BarcelonaAquest dimecres s'acaba el termini que va donar el govern espanyol perquè les empreses adaptin els seus contractes a la nova reforma laboral. La normativa la va aprovar al consell de ministres a finals de l'any passat i l'executiu de Sánchez va donar un termini de tres mesos perquè les empreses fessin la transició de l'antiga a la nova reforma. Quins són els principals canvis? Quins contractes desapareixen i quins es creen? Els repassem.

·Els contractes que desapareixen

Obra i servei

Tot i que és el contracte fins ara més utilitzat a Espanya, a partir d'aquest dimecres passarà a la història però amb excepcions. Els que estiguin signats abans del 31 de desembre del 2021 continuaran vigents amb la durada que tenien prevista, mentre que els que s'hagin materialitzat entre l'1 de gener i el 31 de març també seran vigents però amb una durada limitada de sis mesos, és a dir, com a màxim fins al setembre.

Eventuals

És, juntament amb el contracte d'obra i servei, l'altre contracte temporal que desapareix. Ho fa amb la mateixa fórmula: els fets abans del 31 de desembre del 2021 continuaran vigents fins que finalitzin, mentre que els que s'hagin formalitzat entre l'1 de gener i el 30 de març s'allargaran com a màxim sis mesos.

·Els nous contractes temporals

La nova normativa estrena dos tipus de contractes temporals:

Per substitució

Es podrà fer servir per substituir la persona titular d'un lloc de treball, per completar una jornada reduïda o també per cobrir una vacant mentre hi hagi un procés de promoció o selecció.

Circumstàncies de la producció

Aquests comptaran amb dues modalitats:

  • Per circumstàncies previsibles. És el que s'utilitza per cobrir, per exemple, una campanya de Nadal. La seva durada màxima serà de 90 dies a l'any, però no es poden fer seguits. "Es pot utilitzar per fer un contracte de dues hores", explica el catedràtic de dret del treball de la UB, Jordi Garcia.
  • Per circumstàncies imprevisibles. Es pot fer servir per exemple quan l'empresa té un pic puntual de producció per un fet imprevisible. Només es podrà utilitzar si no es pot fer un fix discontinu i la seva durada ha de ser de sis mesos, excepte quan el conveni col·lectiu ampliï aquest termini, fet que actualment encara no s'ha produït.

·Els contractes que es modifiquen

Fixos discontinus

Amb la nova normativa es modifiquen els coneguts com a contractes fixos discontinus, que es consideren indefinits, i que són molt utilitzats per sectors com el turístic o el de l'ensenyament. Els canvis en aquest tipus d'acords laborals, segons el govern espanyol, s'han fet per minimitzar l'actual temporalitat del mercat de treball espanyol, que és una de les més elevades de la Unió Europea. L'executiu espera que siguin els substituts dels contractes d'obra i servei.

En total hi haurà quatre modalitats d'aquests contractes de treball:

  • Per activitats intermitents, que seria, segons el catedràtic en dret laboral de la UB, Jordi Garcia, l'equivalent als fins ara coneguts com de temporada.
  • Activitats intermitents per altres raons
  • Els vinculats a subcontractació
  • Els vinculats a empreses de treball temporal

Tot i que el govern espanyol assegura que aquesta nova contractació incrementarà els contractes indefinits, Garcia en té els seus dubtes. "Sí que hi haurà contractes d'obra i servei que passaran a ser indefinits, però tinc dubtes que sigui el volum que espera l'executiu espanyol", assegura. Segons el catedràtic, hi ha moltes petites i mitjanes empreses que continuen tenint la necessitat de contractes temporals curts.

De moment, però, en les últimes dades d'atur s'ha notat un increment dels contractes indefinits. Al febrer, les últimes dades fetes públiques, es va assolir un nou rècord d'aquest tipus de contractació amb un 28,7% d'acords laborals indefinits a Catalunya, la xifra més alta des que va començar la sèrie històrica, l'any 1998. En l'àmbit espanyol també es va arribar a la xifra rècord del 22%.

De Formació

Se'n creen de dos tipus. El primer és el de formació en alternança, que són els que combinaran formació i treball (seria l'equivalent a l'antic contracte d'aprenentatge). Tindrà una durada d'entre tres mesos i dos anys, no comptarà amb un límit d'edat (excepte en alguna formació que es delimitarà a 30 anys) i la persona contractada haurà de tenir un tutor assignat. El segon és el formatiu per a l’assoliment d’una pràctica professional (l'antic contracte de pràctiques) i està dirigit als estudiants universitaris o de formació professional. La seva durada oscil·larà entre els sis mesos i un any i es podrà materialitzar en un termini màxim de tres anys des de l'obtenció de la titulació.

Els nous indefinits

A banda d'aquests nous contractes, la normativa també redueix de 24 a 18 mesos l'encadenament de contractes; es començarà a comptar a partir del 31 de desembre del 2021. En cas d'incompliment el treballador passarà a ser indefinit. L'empleat també tindrà aquesta condició laboral si en els últims dos anys ha ocupat durant més de 18 mesos un mateix lloc de treball a través de contractes temporals.

stats