Economia 15/03/2022

Consum obre un expedient sancionador a Cajamar Caja Rural per falta de transparència

La direcció general ha presentat una eina digital per calcular el sobrecost de l'IRPH de les hipoteques

1 min
Pisos en venda al centre de Palma.

PalmaEl director general de Consum de les Illes, Fèlix Alonso, ha anunciat en roda de premsa que el Govern ha obert un expedient sancionador a Cajamar Caja Rural per una falta de transparència. El motiu d'aquesta falta és l'IRPH, un índex de referència de les hipoteques "abusiu i tòxic" que van aplicar els bancs temps enrere.

Segons s'ha explicat des de la Direcció General de Consum, aquest índex es va aplicar a un 10% de les hipoteques fins al 2013. L'impacte ha pogut ser molt gros per a alguns clients. De fet, segons s'ha dit, als contractes que es van fer abans del 2011, moment en què Europa va decidir que s'havia d'eliminar l'índex, s'estipulava que si finalment es cancel·lava, el valor que perduraria seria l'últim.

Així, el 2013, quan finalment va deixar d'aplicar-se, va quedar sobre el 4%. Això significa que a una hipoteca de 150.000 euros, ha pogut suposar un sobrecost de fins a 60.000 euros, segons ha assegurat de la Direcció General de Consum.

És per aquests motius que Consum ha posat en marxa aquesta eina digital per calcular el "sobrecost abusiu" de l'índex IRPH de les hipoteques i poder denunciar-ho i negociar amb els bancs una sortida millor.

L'Administració ha explicat que ara que es té un informe jurídic i un de financer, només queda arribar a la gent "perquè lluiti contra aquesta injustícia amb una base". A més, han demanat amb insistència que les altres comunitats autònomes "s'hi sumin i es posin a treballar en la mateixa línia".

stats