Economia 16/03/2023

Crisi en el sector balear de construcció: "Necessitam més de 10.000 treballadors i no trobam ni peons"

La presidenta de l'Associació, Fanny Alba, ha fet una crida "desesperada" davant la situació

2 min
Obrers treballant a una construcció de Palma.

PalmaL'Associació de Constructors de les Balears ha advertit aquest dijous que, avui dia, el sector necessita entre 10.000 i 15.000 treballadors, i "ja no únicament perfils qualificats com passava mesos enrere, sinó tota classe de perfils". Segons ha recollit Europa Press, la presidenta de l'Associació, Fanny Alba, ha fet una crida "desesperada" davant aquesta situació. "No trobam ni peons", ha afirmat.

En aquest sentit, els constructors han fet balanç de l'activitat de l'any passat i han comunicat les previsions per a enguany, remarcant la manca de mà d'obra i la "impossibilitat" de treure habitatge assequible al mercat per la manca de sòl. En relació amb aquest aspecte, la directora general de l'Associació, Sandra Verger, ha criticat la utilització del decret llei per desclassificar urbanitzables i el seu impacte en la menor disponibilitat de sòl. "No ha estat la manera apropiada, s'ha fet d'esquena al sector", ha declarat.

A més, ha indicat que l'emergència d'habitatge "obligarà a reconduir la limitació de creixement en alçària, tot i que sigui en determinades àrees".

Pel que fa a la inversió en habitatge de protecció oficial, l'Associació ha advertit que "continua sent insuficient", ja que "únicament està servint per atendre les necessitats de les classes més vulnerables i no de la immensa majoria de la població, que també té dificultats per accedir a l'habitatge".

Per aquest motiu, han reclamat un "gran pacte d'estat" a llarg termini i una "estreta col·laboració publicoprivada per evitar una fallida total de l'accés a l'habitatge". També han alertat que les nombroses licitacions desertes per falta d'actualització de preus, juntament amb la manca de mà d'obra i el preu dels materials, pot derivar en "una tempesta perfecta".

D'altra banda, Verger ha advertit de l'existència de clans i màfies que extorsionen les empreses constructores amenaçant-les de robar-los materials o maquinària, en referència a la sanció posada a dos constructores per pagar per la protecció de les seves instal·lacions.

Balanç 2022: un increment del 13% en la inversió

En relació amb el balanç de l'activitat de l'any passat, els constructors han destacat que la inversió total en el sector va assolir els 2.431 milions d'euros, amb un increment d'un 13%. Concretament, han explicat que la privada va créixer un 3%, amb 1.622 milions, mentre que la pública ho va fer un 38%, amb 809 milions.

Per illes, han subratllat el descens d'un 6% a Mallorca, a causa de la caiguda de la inversió en habitatge i en sanitat, en haver-se registrat el 2021 els projectes de reforma de Son Dureta. Per la seva banda, Menorca i les Pitiüses han experimentat pujades del 40% i del 28%, respectivament.

Així i tot, han advertit que les xifres del 2022 confirmen que es crea poc habitatge en comparació amb la demanda existent en una situació d'emergència d'habitatge. De fet, a les Balears s'han validat 3.560 habitatges, només un 3% més que el 2021, i molt per davall de les 15.000 que es validaven el 2007. Així, apunten que fa 13 anys que no s'arriba als 4.000 habitatges a l'any, quan haurien de ser aproximadament uns 7.000.

stats