Immobiliari
Economia 15/04/2021

El Constitucional alemany tomba la llei per frenar els lloguers a Berlín

Conservadors i liberals havien portat als tribunals la norma, introduïda fa un any per socialdemòcrates i verds

2 min
Manifestants en una de les protestes organitzades a Berlín contra l'alt preu dels lloguers, al mes d'abril

BerlínEl Tribunal Constitucional alemany ha qualificat aquest dijous d'inconstitucional i invàlida la llei per frenar el preu dels lloguers que va aprovar el govern de coalició socialdemòcrata, ecologista i d'esquerres de Berlín i que es va començar a aplicar a finals de febrer del 2020. La regulació ha sigut controvertida des del principi i ha generat incredulitat entre les files més conservadores i els actors econòmics i de l'àmbit immobiliari. La normativa preveia congelar els lloguers durant cinc anys i poder optar a una reducció del preu si era molt més alt que la mitjana de la zona.

La decisió del Tribunal Constitucional és com una galleda d'aigua freda tant per al govern progressista de la capital com per als centenars de milers de berlinesos que, de cop, hauran de pagar la diferència entre el preu congelat protegit per la llei –ara invàlida— i el lloguer original, més elevat. Es calcula que seran uns 400.000 berlinesos els que se'n veuran afectats. Alguns d'aquests llogaters temen perdre el pis al no poder pagar la diferència de dotze mesos de lloguer. No obstant això, encara s'haurà de veure com apliquen la decisió judicial les immobiliàries. El consorci immobiliari més gran d'Alemanya, Vonovia, ha emès un comunicat assegurant que els inquilins “no tindran conseqüències negatives per una decisió política“.

“Era un camí completament equivocat“, s'ha afanyat a comentar el ministre d'Interior alemany, el conservador Horst Seehofer (CSU). Els partits cristianodemòcrata (CDU) i liberal (FDP) berlinesos van portar la llei fins a l'última instància judicial del país amb l'argument que la regió de Berlín no tenia competències en la regulació dels preus dels lloguers. La revisió també la van demanar dos tribunals administratius de la capital. Ara el Constitucional els han donat la raó.

Boom immobiliari a la capital

Des de fa uns deu anys, Berlín ha deixat de ser un oasi dins del país pel que fa a preus d'habitatge assequible i el boom immobiliari no s'atura, sobretot per a pisos de propietat a preus desorbitats. Ara que el Constitucional ha tombat aquesta llei social es preveu que les construccions que s'havien aturat com a conseqüència de la normativa es reactivin. El sector immobiliari havia criticat que la regulació era un obstacle per a la construcció de nova obra i la renovació d'habitatges.

El president de la Federació Alemanya d'Inquilins, Lukas Siebenkotten, ha qualificat d'“amarga“ la decisió del Tribunal Constitucional, però alhora hi veu l'oportunitat d'adreçar una altra petició més urgent: l'organització demana una regulació més social i justa del mercat immobiliari a nivell de tot el país. “S'ha d'aturar l'explosió dels lloguers a moltes ciutats alemanyes“, insisteix. El 26 de setembre hi ha eleccions parlamentàries a Alemanya i les cartes de poder estan del tot per repartir, amb un partit de Merkel (CDU/CSU) que perd adhesions als sondejos i un partit ecologista que no para de créixer.

stats