Economia 30/07/2018

Els pisos i xalets ja poden sol·licitar llicència turística

Aquest dilluns s’obre la possibilitat de demanar noves places vacacionals per a habitatges ubicats en zones aptes

C. Tudurí
3 min
Palma és una de les zones on no és permet el lloguer de pisos turístic

PalmaEls propietaris d’habitatges que es vulguin dedicar al lloguer turístic poden des d'aquest dilluns iniciar els tràmits per obtenir la llicència corresponent. El Consell va aprovar divendres la zonificació, que dona per acabada la moratòria que es va decretar fa un any per legalitzar noves places.

Aquesta nova normativa, aprovada per 18 vots a favor i 14 en contra, permet per primera vegada legalitzar l’activitat del lloguer turístic en pisos i apartaments. De totes maneres, això no serà possible en totes les àrees de Mallorca, ja que hi ha restriccions, com per exemple a les zones saturades, on només es podrà comercialitzar l’habitatge habitual un màxim de seixanta dies a l’any. A més, en aquests casos no es pot llogar l’habitatge tot el juliol i tot l’agost, i s’ha d’optar només per un d’aquests dos mesos de temporada alta.

20.000 places

Aquestes noves llicències hauran de sortir de la borsa de 30.000 places que el Consell permet en el nou Pla d’Intervenció en Àmbits Turístics, aprovat també divendres. Tot i que durant la tramitació d’aquesta normativa només es podran legalitzar 20.000 noves places, ja que el Consell mateix ha decretat una suspensió de llicències que imposa aquesta limitació en la concessió de llicències d’habitatges vacacionals.

En el document s’estableix que àrees de la Platja de Palma, l’Arenal, Peguera, Santa Ponça, Palmanova i Magaluf són zones turístiques saturades. A més, el PIAT també considera madures les zones de Cala Millor, Cala Bona, Son Moro, l’Illot i Cales de Mallorca, en què es limita el lloguer vacacional a seixanta dies l’any.

A partir d’ara, els ajuntaments podran aprovar la seva pròpia planificació, tal com va fer dijous el de Palma, que, per exemple, no permet el lloguer en habitatges plurifamiliars al centre de la ciutat. A darrera hora, l’Ajuntament va decidir permetre aquesta activitat a Platja de Palma, però només als unifamiliars i un màxim de seixanta dies.

Les noves llicències podran ser sol·licitades a partir de dilluns a la Conselleria de Turisme. A fi que es puguin tramitar els corresponents permisos serà necessari que l’ajuntament on s’ubica l’habitatge entregui al propietari un certificat en el qual s’especifica que és en una zona apta per dur-hi a terme l’activitat.

Debat del ple

Al debat del ple que aprovà la zonificació es produïren durs enfrontaments dialèctics entre la defensora del projecte, la consellera de Territori, Mercedes Garrido, i representants de l’oposició, que criticaren l’excessiva regulació del Consell sobre l’activitat dels habitatges turístics.

Garrido recordà que és la primera vegada que s’autoritza l’activitat en els pisos i apartaments i va qualificar el PP de “depredadors del territori” i que defensen una desregulació total. El representant del PP, Mauricio Rovira, va acusar Garrido de no cercar el consens per tramitar la zonificació i d’utilitzar criteris subjectius en la seva elaboració. Segons Garrido, la llei Delgado de turisme va iniciar un procés de desregulació molt perjudicial per a la nostra illa, per la qual cosa s’ha de posar ordre per garantir el futur turístic que la saturació està posant en perill.

Part del debat se centrà en la discussió sobre les restriccions de dur a terme activitats turístiques en sòl rústic protegit. Els partits de l’oposició consideren que els beneficis del turisme haurien d’arribar també al sector primari, ja que està contribuint a mantenir el paisatge que atreu els turistes.

stats