Economia 04/04/2022

El Consell de Mallorca mobilitza 44 milions d'euros per reduir l'impacte de la guerra

La institució insular ha presentat un paquet d'ajudes amb 23 mesures

2 min
Presentació del Pla Mallorca de resposta als efectes socials i econòmics de la guerra d'Ucraïna

PalmaEl Consell de Mallorca ha presentat aquest dilluns un paquet econòmic i social de 23 mesures que mobilitzen 44 milions d'euros a l'illa. L'objectiu d'aquestes ajudes és reduir l'impacte econòmic i social provocat per la invasió d'Ucraïna. Així ho ha explicat la presidenta del Consell, Catalina Cladera, en una roda de premsa.

Les 23 mesures es distribueixen en tres blocs: mesures econòmiques a Mallorca (valorades en 36,2 milions d'euros), mesures socials a Mallorca (6,2 milions d'euros) i mesures humanitàries per a ucraïnesos desplaçats a l'illa (1,7 milions d'euros). "Aquest pla té tres objectius i se centren a protegir el teixit econòmic continuant amb la reactivació econòmica, acompanyant la ciutadania i atenent les necessitats dels refugiats d'Ucraïna", ha dit Cladera.

Mesures econòmiques

En concret, entre les mesures econòmiques destaca la partida destinada a les famílies. Es tracta de bons de 100 euros per a 30.000 famílies residents a Mallorca que serviran pagar despeses pròpies del dia a dia de les llars, com ara la senalla de la compra, la factura energètica o el carburant.

També dins les mesures econòmiques, la presidenta ha remarcat el "compromís" de la institució insular amb la inversió pública. Ha assegurat que es revisaran totes les adjudicacions d'obra que necessitin un augment de preus derivats de les matèries primeres, especialment les obres de carreteres.

A més, ha recordat la partida de 27 milions d'euros dedicada als municipis per fer obres i millorar la sostenibilitat, i la de 5,2 milions per renovar les instal·lacions esportives municipals. També s'invertiran 18 milions en mesures de millora de la circularitat turística a Mallorca.

Cladera ha destacat la importància de fomentar el consum de productes locals. Per això, s'invertiran 2,5 milions d'euros en el sector primari i agroalimentari. Per altra banda, ha anunciat que també es destinaran recursos a iniciatives empresarials encapçalades per dones (1,5 milions), així com un milió d'euros al sector audiovisual i cultural.

Mesures socials i humanitàries

Pel que fa a les mesures socials i humanitàries, es destinaran vuit milions a mesures de caràcter humanitari, 5,4 milions dels quals aniran destinats als ajuntaments per millorar les polítiques socials. També s'incrementen les prestacions d'ajuda per a la inserció laboral (400.000 euros): 200.000 euros a la Creu Roja, 100.000 euros al Banc d'Aliments i 100.000 euros més a Càritas.

També es fa una aportació extraordinària a l'Ajuda d'Urgència Social per al Suport als Processos d'Inserció de 3,1 milions. Aquesta ajuda està lligada a un procés d'inserció sociolaboral que permetrà a persones i famílies fer front a l'agreujament de les situacions de vulnerabilitat provocat per l'encariment del preu dels combustibles, la compra i l'electricitat.

stats