Economia 05/11/2018

El Consell de Mallorca limita les grans superfícies comercials de l'illa

El nou pla d'equipaments comercials estableix un màxim de 46.000 metres quadrats per a les grans superfícies a Palma

Ara Balears
2 min
Vista aèreia de l'obra de FAN Mallorca Shopping

PalmaEl Consell de Mallorca proposa un nou pla d'equipaments comercials per regular les grans superfícies comercials de l'illa i limitar a 46.000 metres quadrats les grans superfícies a Palma, considerada una zona de nivell u en el projecte perquè concentra la gran majoria de la població de l'illa, segons informa l'Agència EFE.

En concret, l'ordenació plantejada estableix que la superfície màxima a Palma i a l'àrea de Marratxí, on ja hi ha grans comerços, serà de 40.000 metres quadrats, amb la possibilitat d'afegir fins a un 15% com a "superfície complementària" per a cinemes, restaurants i altres serveis d'oci.

El govern insular ha indicat en un comunicat que, després de recollir algunes de les al·legacions presentades i negociar el projecte amb els diferents grups polítics de la institució, es planteja una zonificació amb cinc àrees de les quals, al marge de la capital balear i el seu entorn, en el nivell dos se situen Inca i Manacor, on els equipaments comercials no podran superar els 13.000 metres quadrats, més el 15% (1.950 m²) per a negocis complementaris.

El nivell tres està format pels "àmbits amb rellevància territorial, que assumeixen un paper significatiu com a prestadors de serveis", i el seu límit, incloent-hi la superfície complementària, serà de 4.600 metres quadrats.

En el nivell quatre, "prestadors de serveis sobre un entorn immediat", es fixarà el sostre de les superfícies comercials en 1.500 metres quadrats i, en el nivell cinc, els de nuclis de població menors, en 700 metres quadrats. En aquests dos últims casos, la superfície complementària pot augmentar un màxim d'un 25% i un 50%, respectivament.

Aquesta proposta de pla d'equipaments comercials corregeix l'aprovat provisionalment perquè estableix límits en el nivell u, redueix i unifica els del nivell dos i rebaixa també els de la resta de zones.

El departament de Territori i Infraestructures del Consell subratlla que la zonificació i les restriccions s'han plantejat per donar prioritat a "la protecció del medi ambient, l'ordenació del territori i la protecció dels consumidors". La consellera Mercedes Garrido ha indicat que principalment es pretén garantir l'equilibri en matèria de mobilitat i que per aquest motiu "se centra en la correcció, sobretot, dels accessos a Palma, tant a l'autopista de l'aeroport com a la via de cintura", afirma.

stats