Competència

Competència multa l'energètica de Villar Mir per haver enganyat potencials clients per captar-los

L'empresa encarregada de fer les contractacions es feia passar per agents de Naturgy i oferia descomptes inexistents

ARA
2 min
La seu de la CNMC a Madrid.

BarcelonaLa Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) ha sancionat Enérgya VM Gestió de l'Energia, SLU, presidida per Juan Miguel Villar Mir, amb un total de 150.000 euros de sanció per ser responsable de dues infraccions lleus i continuades en el període de febrer a maig del 2020, segons ha informat l'organisme que supervisa els mercats aquest divendres.

La CNMC ha constatat que Enérgya VM, a través d'altres entitats contractades, va fer trucades telefòniques a potencials consumidors oferint condicions comercials inexistents i fent-se passar per agents de Naturgy.

En concret, els comercials feien confondre el consumidor o aprofitaven el seu desconeixement del mercat energètic, assegurant que trucaven en nom de la seva distribuïdora. A més, insistien que en una altra trucada l'usuari havia de confirmar el canvi de subministrament elèctric i gasista a favor d'Energya VM. En cas contrari, el client no es podria beneficiar de cap descompte i la factura energètica augmentaria considerablement.

Aquestes conductes són contràries a les obligacions de protecció dels consumidors en el procés de contractació dels subministraments d'electricitat i gas, i que es reflecteixen a la llei 24/2013 del sector elèctric i a la llei 34/1998 del sector d'hidrocarburs. Les infraccions, a més, han estat catalogades de continuades a l'acreditar-se que no va ser un fet aïllat, sinó una campanya comercial generalitzada entre els mesos de febrer i maig del 2020.

Recurs a l'Audiència Nacional

La resolució de la CNMC esgota la via administrativa, i es pot recórrer davant la sala contenciosa administrativa de l'Audiència Nacional en el termini de dos mesos. Per part seva, fonts d'Enérgya VM han assenyalat a Europa Press que respecten la decisió adoptada per la CNMC, tot i que han indicat que "en els pròxims dies" interposaran un recurs contenciós administratiu davant l'Audiència Nacional contra la sentència.

La comercialitzadora ha defensat que els fets sancionats han estat duts a terme per un canal de venda externa, "el qual ha estat denunciat per la mateixa societat, extingint la seva relació contractual en aquest moment", per la qual cosa ha considerat que la seva actuació "ha estat correcta".

stats