Economia 10/01/2018

Competència creu que el ministre Nadal augmenta el cost de la factura del gas als consumidors

La CNMC també posa condicions a Renfe perquè no robi maquinistes als competidors privats

Xavier Grau
2 min
José María Marín Quemada presideix la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència.

BarcelonaNou capítol en l'enfrontament entre el govern de Mariano Rajoy i els organismes reguladors. La Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) ha publicat el seu informe preceptiu sobre la proposta d'ordre del ministeri d'Energia sobre els drets de cobrament del sistema gasista. La conclusió és clara: "La proposta del ministeri d'Energia incrementa els costos que es repercuteixen en el consumidors, a través de la factura del gas", diu la CNMC.

La proposta d'ordre del ministeri estableix els tipus d'interès dels drets de cobrament del sistema gasista amb una metodologia que és diferent de la que en el seu dia va elaborar la CNMC. Segons ha explicat aquest organisme, la metodologia de Competència és "més robusta i reflecteix més adequadament les condicions del mercat" que la metodologia del ministeri d'Álvaro Nadal.

Aquesta diferència de metodologia, segons l'organisme que presideix José María Marín Quemada, es traduiria en un estalvi de 8,2 milions d'euros en el cost que té per als consumidors. Les diferències entre un mètode i l'altre es troben en el càlcul dels tipus d'interès i en els terminis de les amortitzacions anticipades.

L'ordre del ministeri es refereix en el dèficit acumulat del sistema gasístic fins al 31 de desembre del 2014, els desajustaments anuals i el desviament en la retribució del gas amb destinació al mercat de tarifa procedent del contracte amb Algèria i que arriba a Espanya a través del gasoducte Medgaz.

El pagament d'aquests dèficits està previst en 15 anys i la majoria dels beneficiaris -empreses del sector- han venut els drets de cobrament a tercers. En aquest cas, Competència també discrepa dels terminis en el cas d'amortitzacions anticipades.

Segons la proposta d'ordre del ministeri d'Energia, l'amortització anticipada s'ha d'aplicar començant pel desajustament del sistema més antic, mentre que Competència considera que "l'opció més beneficiosa des del punt econòmic seria amortitzar el dret de cobrament que suposi més estalvi en costos del sistema gasístic, en lloc del més antic".

Limitacions per a Renfe

la CNMC va multar Renfe i Renfe Mercancías amb més de 65 milions d'euros

stats