Economia 26/05/2016

Coca-Cola European veu el sobiranisme com un risc

La catalana Sol Daurella lidera l’embotelladora europea, que sortirà a borsa la setmana que ve

Elena Freixa
2 min
Sol Daurella presidirà la nova embotelladora europea fruit de la fusió d’Iberian Partners, Coca-Cola Enterprises, i Erfrischungsgetränke AG.

BarcelonaL’embotelladora única de Coca-Cola a Europa, presidida per l’empresària catalana Sol Daurella, cita els moviments independentistes i la incertesa política a Espanya com a riscos per al creixement del seu negoci al continent. La companyia, que està en ple procés de constitució i ultima el seu salt als mercats, recull el sobiranisme com un dels focus de risc en el fulletó previ que ha fet arribar als supervisors borsaris abans de començar a cotitzar la setmana que ve. “Els moviments independentistes dins la UE poden tenir un efecte advers sobre l’economia de l’eurozona i sobre els resultats operatius del negoci i les condicions financeres”, va fer constar l’empresa sense fer cap referència explícita al procés català. Fonts de l’empresa van emmarcar ahir dins la normalitat aquestes observacions en una companyia que ha de fer un retrat del seu entorn polític i econòmic abans de sortir als mercats.

Juntament amb els moviments sobiranistes, Coca-Cola European Partners també deixa constància d’altres focus potencials de risc com la irrupció dels partits antieuropeistes i de forces polítiques que pregonen models econòmics “alternatius” i prioritats que també poden truncar el desenvolupament de la nova empresa.

En clau espanyola, i aquest cop sí amb menció explícita, la nova embotelladora única de Coca-Cola a Europa també va posar un semàfor vermell a la incertesa política que arrossega l’Estat. Si després de les eleccions generals del 26-J a Espanya persisteix la incapacitat del nou Parlament de triar un nou president que formi un nou govern, diu, l’economia espanyola també pot ressentir-se’n i, per extensió, les operacions que té l’empresa al territori. Coca-Cola compta amb set plantes embotelladores en marxa a Espanya -abans propietat de Coca-Cola Iberian Partners, que ara s’ha integrat a la nova empresa-, entre les quals hi ha la de Martorelles, que és la més gran.

Macroempresa europea

Coca-Cola European Partners serà, un cop en marxa, l’embotelladora independent més gran del fabricant de refrescos nord-americà. Sortirà a borsa el 31 de maig a Nova York, Londres i Amsterdam i debutarà a Madrid el 2 de juny.

La companyia és fruit de la fusió de Coca-Cola Iberian Partners, l’europea Coca-Cola Enterprises i l’alemanya Coca-Cola Erfrischungsgetränke AG. Sol Daurella, que ja presidia l’embotelladora espanyola, n’ha assumit el lideratge.

La macroempresa aglutina més de 50 plantes embotelladores europees amb uns 27.000 empleats per donar servei a Espanya, Andorra, Portugal, Islàndia, Alemanya, Bèlgica, França, el Regne Unit, Holanda, Luxemburg, Mònaco, Noruega i Suècia.

Es calcula que la fusió reportarà estalvis importants, d’entre 350 i 375 milions de dòlars (321 i 344 milions d’euros), en els tres primers anys.

stats