Economia 14/05/2019

La CNMC multa amb 25 milions d'euros Endesa i Naturgy per haver manipulat els preus de la llum

Naturgy va obtenir un benefici extra de 13 milions d'euros i Endesa de gairebé 4

Ara
2 min
El president de la CNMC va carregar contra la nova divisió de l’organisme i va reivindicar noves competències per a l’entitat.

BarcelonaLa Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) ha multat les empreses elèctriques Naturgy i Endesa per haver presentat unes ofertes molt elevades al mercat elèctric entre octubre del 2016 i gener del 2017, segons ha informat aquest dimarts el mateix organisme.

L'import total a pagar per les dues empreses és de 25,3 milions d'euros. Naturgy ha estat multada amb 19,5 milions d'euros i Endesa amb 5,8. Aquesta és una de les multes més elevades que la CNMC ha imposat mai, per darrere de la multa de 25 milions d'euros a Iberdrola el 2015, que encara està bloquejada als tribunals.

Segons el regulador, Naturgy va cometre vuit infraccions greus de la llei del sector elèctric en vuit de les seves centrals entre 2016 i 2017, ja que va inflar els preus de l'electricitat i va fer trontollar el mercat. El mateix va passar amb Endesa, que va cometre les mateixes infraccions en dues de les seves centrals a Catalunya. Les dues empreses van obtenir amb aquestes pràctiques un benefici extra de 13 milions d'euros en el cas de Naturgy i de gairebé 4 en el d'Endesa.

Segons la CNMC, les ofertes presentades per les empreses eren molt més elevades que les que van presentar les empreses elèctriques de cicle combinat amb característiques similars que pertanyien a altres titulars. El mercat diari de generació elèctrica és l'encarregat de definir el 92% del preu de l'electricitat, mentre que el 8% restant depèn dels mercats, on la CNMC considera que les companyies elèctriques han inflat els preus de la producció.

En el mateix comunicat, l'organisme presidit per José María Marín Quemada ha afirmat que les conseqüències d'aquestes ofertes tan elevades "van impedir la programació de les centrals en el mercat diari durant alguns dies". D'aquesta manera, tot i el context generalitzat de preus elevats, "hauria d'haver passat tot el contrari", ha afegit.

L'empresa elèctrica Naturgy ha afirmat que recorrerà la multa davant l'Audiència Nacional. L'elèctrica al·lega que "la companyia compleix en tot moment la llei del sector elèctric", segons fonts d'Europa Press. La companyia considera la sanció "discriminatòria" i diu que "només afecta les elèctriques més barates, que són les que funcionen".

Pel que fa a Endesa, s'ha sumat a Naturgy i portarà el cas a l'Audiència Nacional. La companyia afirma que la CNMC es basa en "indicis" i "valoracions no comprovades correctament". A part, desmenteix que les seves ofertes fossin més elevades que els costos marginals d'aquell període i afirma que el regulador l'ha penalitzat de manera "injusta". La companyia també ha negat que el benefici extra de gairebé 4 milions d'euros es produís gràcies a la manipulació dels preus de l'electricitat.

stats