Competència
Economia 14/12/2022

La CNMC investiga Repsol, Cepsa i BP pels seus descomptes als carburants

S'han fet inspeccions a les seus de les empreses per la sospita que haurien comès "pràctiques anticompetitives"

2 min
La seu de la CNMV a Madrid.

MADRIDLa Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) ha obert una investigació a diversos operadors del sector energètic espanyol per possibles "pràctiques anticompetitives", segons ha informat en un comunicat aquest dimecres. Es tracta d'una investigació oberta a les grans petrolieres, entre les quals hi ha Repsol, Cepsa i BP, han confirmat fonts empresarials a l'ARA.

La investigació gira al voltant de la política de descomptes que apliquen als preus dels carburants. En concret, la CNMC va rebre diverses denúncies d'operadors independents de gasolineres per unes suposades rebaixes "agressives" d'aquestes companyies en la venda dels carburants, però també per vendre a un preu molt alt al mercat majorista (molts d'aquests operadors independents tenen com a proveïdors aquestes companyies).

Algunes d'aquestes rebaixes, aplicades i anunciades públicament, van coincidir amb l'avantsala de la rebaixa de 20 cèntims per litre de carburant aprovada pel govern espanyol i en vigor fins al 31 de desembre. De fet, Cepsa i Repsol van ser de les primeres a anunciar rebaixes de fins a 10 cèntims d'euro per litre en el preu dels combustibles per a clients professionals i treballadors autònoms.

Segons informa en una nota de premsa la CNMC –l'organisme que vetlla pels interessos dels consumidors i que mira de garantir “la lliure competència de tots els mercats i sectors productius”–, entre els dies 28 de novembre i 2 de desembre es van fer inspeccions a les seus de diverses companyies després d'haver rebut aquestes denúncies.

Les empreses neguen els fets

"Hem col·laborat plenament i neguem els fets. Es compleix de forma estricta la regulació competitiva", sostenen fonts de Repsol a l'ARA. La mateixa nota de la CNMC explica que les inspeccions són un pas preliminar en el procés d'investigació, però que si es trobessin indicis de pràctiques prohibides per la llei de defensa de la competència i pel Tractat de Funcionament de la Unió Europea s'obriria un expedient sancionador.

Fonts del sector remarquen que encara no s'ha obert cap expedient i que es tracta d'una mera investigació. Des de Cepsa també detallen que han "posat a disposició de l'organisme tota la informació, amb el ple convenciment de la correcta actuació de l'empresa".

Sigui com sigui, que es demostrés que hi ha hagut “irregularitats” al mercat podria comportar multes de fins al 10% del volum de negoci total de l'empresa l'any previ a la multa. La investigació arriba en un moment en què el govern espanyol està decidint si manté o no la bonificació als carburants i, en particular, si ho fa de manera generalitzada. "Estarem molt pendents de l'expedient" en cas que arribi, ha expressat la secretaria d'Estat d'Energia, Sara Aagesen, que ha fet una crida a les empreses perquè tinguin "un comportament d'acord amb la llei".

Aquest no és el primer cop que l’organisme posa la lupa damunt d'aquestes companyies. L'any 2015 la CNMC va sancionar sis petrolieres, entre les quals Repsol, amb un total de 32,4 milions d’euros per haver pactat preus, si bé el Tribunal Suprem va acabar anul·lant la sanció aquest estiu.

stats