Laboral
Economia 15/02/2023

Aquestes són les claus del nou conveni d'hostaleria

L'acord es posarà en marxa el pròxim abril i tindrà una vigència de dos anys

2 min
Armengol, Negueruela i representants dels agents socials aquest dimecres

PalmaPer primera vegada, la totalitat de patronals i sindicats, inclòs el sector de la restauració i de l'oci nocturn, han signat aquest dimecres el conveni d'hostaleria, que estableix el marc laboral per a 160.000 treballadors de les Balears. Totes les parts han definit el conveni com a "històric", ja que, a banda de la unanimitat, estableix mesures pioneres en el conjunt d'Espanya.

Augment salarial

El conveni marca un augment salarial del 8,3% d'aquí al 2025, amb un increment d'un 5% en aquest exercici i d'un 3,3% en el següent. Aquest és un dels principals punts que han destacat els sindicats, i la presidenta del Govern, Francina Armengol, ha recordat que la xifra se suma a la del conveni del 2017. "És un 25,5% acumulat", ha indicat.

Càrregues de treball

L'Institut Balear de Seguretat i Salut Laboral (Ibassal) ha establert un sistema de mesurament de les càrregues de treball, que en aquest conveni es començarà a aplicar a les cambreres de pis. Les Balears són la primera comunitat a establir una metodologia d'aquest tipus, i tant Armengol com el conseller de Treball, Iago Negueruela, han declarat que esperen que s'expandeixi a altres comunitats.

Formació

Una de les novetats de l'acord és l'aposta per la formació dels treballadors, que era una de les reclamacions principals de la patronal. Negueruela ha assenyalat que en els pressupostos s'ha inclòs una partida de 40 milions d'euros en aquest sentit, que serveixi per a una major acreditació professional, millorar les infraestructures i donar suport a la formació continuada. "És un tema prioritari, ja que les Balears arrosseguen una disminució de la productivitat", ha expressat la presidenta de la patronal hotelera de Mallorca, Maria Frontera.

Restauració i oci nocturn

El reconeixement en el conveni de la singularitat de l'oci nocturn en el sector, a més de deixar una porta oberta a establir futures especificitats de la restauració, han estat dues de les grans mesures que han facilitat la signatura d'aquestes dues parts, segons han indicat representants de les patronals.

stats