Supermercats
Economia 28/09/2022

L'oli de gira-sol, les magdalenes i els plàtans: els productes que més han pujat de preu

Tres supermercats catalans se situen entre les cadenes regionals més cares d'Espanya, segons l'OCU

3 min
Imatge d’un cistell en un supermercat amb aliments bàsics a l’interior.

BarcelonaDes de fa 34 anys, i com fa l'INE amb el seu propi cistell de la compra, l'organització de consumidors OCU també elabora un recull de productes anualment per posar dades a la inflació dels productes bàsics de consum. Enguany, el seu estudi publicat aquest dimarts ha trencat tots els rècords anteriors. L'entitat ha observat que des de l'anterior edició els preus del cistell han augmentat un 15,2% de mitjana. És l'increment més elevat des que es va posar en marxa i es tracta d'una pujada generalitzada que afecta el 95% dels preus monitoritzats. "Certifica la sensació que tenen els consumidors que tot puja", expliquen.

L'estudi s'ha elaborat a través de les visites a 1.180 establiments de 65 municipis espanyols i també inclou una mostra de supermercats online. En total, recull la informació de 173.000 preus de productes i, a partir d'aquí, elabora el seu sistema d'índex per comparar. Entre les categories analitzades hi ha alimentació fresca (fruites, verdures, carn i peix) i envasada, però també productes d'higiene i drogueria de marques blanques i de fabricant.

L'OCU també constata que per primera vegada l'increment dels preus ha arribat a totes les cadenes de supermercats i que supera àmpliament l'evolució de l'IPC fins al maig, quan es va fer la mostra. Aleshores la inflació s'havia disparat un 8,7% en la taxa interanual. Això no obstant, no totes les categories de productes s'han comportat de la mateixa manera. L'organització destaca l'augment del preu de l'oli de gira-sol, un 118%, i explica que no només s'ha disparat per la crisi de la invasió russa a Ucraïna. Aquestes alces també s'han notat en les magdalenes i la margarina (un 75% més), els plàtans (un 64%), la pasta (un 56%), l'oli d'oliva (un 53%) i els ous (un 47%). Només hi ha dotze productes d'higiene i de la categoria de fruites que registren petites baixades, com ara el xampú (baixa un 5% de mitjana), l'alvocat (un 10%) i el kiwi (un 6%).

Tot i totes aquestes dades, segons l'OCU es pot estalviar si es tria bé on es compra. L'estalvi mitjà a l'Estat pot arribar a ser de 994 euros a l'any, un 7,3% inferior al de l'estudi anterior perquè s'han equiparat més els preus entre establiments. És a dir, han pujat més els supermercats barats que els cars i així s'ha escurçat la diferència entre els dos extrems. Així i tot, aquests gairebé mil euros suposen un 18% del pressupost per omplir el cistell de la compra perquè la despesa mitjana anual per llar és de 5.568 euros aquest any.

Els supermercats més barats i els més cars

Les diferències entre ciutats també continuen sent considerables. De nou, Madrid és la ciutat on es pot estalviar més si es tria bé el súper, fins a 3.529 euros, perquè hi ha molta més varietat que en altres llocs. Entre el supermercat més car i el més barat hi ha una diferència del 70%. Les ciutats més barates a Espanya són Vigo (Pontevedra) i Ciudad Real. En canvi, Palma, Barcelona, Girona, Madrid i Alcobendas són les més cares. A Catalunya l'estalvi varia força segons la zona: 700 euros a Lleida, 964 euros al Baix Llobregat, 989 euros a Tarragona, 1.357 euros a Badalona-Santa Coloma, 1.361 euros a Barcelona i 1.589 euros a Girona.

Els súpers més barats i els més cars, per províncies
Índex 100 = supermercat més barat d'Espanya

Segons l'OCU, dels hipermercats, Alcampo és l'opció més barata per fer la compra en 27 ciutats de l'estudi. El segueixen Mercadona en 10 municipis i Supeco en set. Per cadenes, les més barates són Tifer (que es pot trobar a les províncies de Zamora, Palència i Burgos, a Castella), Supermercats Dani (amb establiments a Andalusia) i Family Cash, mentre que el rànquing de les més cares l'encapçalen Sánchez Romero, Ulabox, Nova Venda i Amazon. A més, entre les cadenes locals i regionals catalanes n'hi ha tres que destaquen justament pels alts preus: Novavenda (Girona), Sorli Discau i Condis.

Si ens fixem en els establiments més barats de les quatre capitals de província del Principat, es repeteixen els noms de companyies com Alcampo, Mercadona, Consum i Carrefour. En el cas de Barcelona, els dos locals més assequibles són un Alcampo situat a la plaça del Duc de Medinaceli i un Consum al carrer Berruguete. En canvi, a Girona els locals més econòmics on fer la compra són un Consum al carrer Migdia i un Mercadona al carrer del Carme. A Tarragona, trobem els cistells més barats en un Consum del carrer Prat de la Riba i en un Carrefour a l'Autovia de Reus; mentre que a Lleida lideren la classificació els Mercadona del carrer Miquel Batllori i el carrer Manuel de Palacio.

stats