Economia 18/12/2020

El Cercle d'Economia de Menorca preveu la recuperació econòmica a l'illa el 2023

El PIB de Menorca caurà a final d'any un 25-28% en comparació amb el 2019

Ivan Martín
1 min
Joan Sánchez i Paco Tutzó en una forografia d'arxiu del Cercle d'Economia de Menorca.

MaóPrevisions pessimistes per a Menorca. Segons el president del Cercle d'Economia de l'illa, Paco Tutzó, la recuperació econòmica de l'impacte provocat per la crisi sanitària del coronavirus no arribarà fins a l'any 2023.

"Mentre no hi hagi una vacuna eficaç, l'economia de Menorca no repuntarà", assenyala un resignat Tutzó, qui afegeix que "l'activitat que teníem l'any passat no la tornarem a gaudir fins al 2023, perquè és una crisi brutal, la nostra generació no l'havia viscuda mai, i és molt pitjor que la de 2008, especialment per a les Balears i per a Menorca".

Tutzó recorda que el sector serveis, que actualment representa el 82% del Producte Interior Brut (PIB) de Menorca, és el principal perjudicat per la pandèmia. En aquest sentit, Tutzó afirma: "El coronavirus ha impactat de ple en el sector serveis i calculam que a final d'enguany el PIB de l'illa davallarà un 25-28% en comparació amb el de 2019, una xifra que representa una autèntica barbaritat". De tota manera, el president del Cercle d'Economia creu que el turisme pot repuntar el 2021, però prioritza: "El més important ara mateix és que durant aquests mesos no s'hagi destruït tot el teixit industrial i productiu de l'illa".

Paco Tutzó confia que aquelles empreses que han patit "problemes puntuals de tresoreria" hagin accedit als crèdits ICO i ISBA, amb l'objectiu "d'aguantar el temporal". D'altra banda, creu que hi ha espai per a l'esperança, sobretot per l'arribada dels fons de recuperació procedents de la Comissió Europea (CE). "Tenim una oportunitat si les empreses poden veure's beneficiades d'una petita part dels 140.000 milions d'euros que rebrà l'estat espanyol en els pròxims 6 anys. Per això, hem d'espavilar-nos i presentar projectes que puguin beneficiar-se. També és necessari remodelar el nostre model per no dependre tant del sector serveis", conclou.

stats