ECONOMIA
Economia 13/02/2018

El Cercle d'Economia alerta que les Balears han passat de la primera a la setena posició en PIB per càpita

El president de l'entitat, Andreu Rotger, ha fet una crida pel "consens, diàleg i treball conjunt entre Govern, oposició, empreses i societat civil"

Ara Balears
2 min
Presentació de l’informe econòmic i social 'Repensar Balears' per part del Cercle d'Economia de Mallorca al CaixaForum de Palma.

PalmaEl Cercle d'Economia de Mallorca ha alertat aquest dimarts que les Balears han passat de ser la primera comunitat a la setena en PIB per càpita en 20 anys. Ha estat durant la presentació de la plataforma 'Repensar Balears', que cerca aprofundir en qüestions que "han d'unir la societat mallorquina".

El president de l'entitat, Andreu Rotger, ha fet una crida sobre diversos problemes socioeconòmics, que "requereixen un consens, diàleg i treball conjunt entre el Govern, l'oposició, les empreses i la societat civil per abordar-ne la solució", ha assenyalat el Cercle en un comunicat.

En l'acte de presentació de la plataforma 'Repensar Balears', que s'ha fet al CaixaFòrum de Palma, Rotger ha assegurat que el Cercle valorarà "aquells que prioritzen els interessos dels ciutadans per sobre dels interessos partidistes".

El Cercle ha mostrat preocupació davant l'augment els darrers anys de l'activitat immobiliària, que ha crescut fins a suposar el 14% del PIB de les Illes, similar a l'Administració pública i serveis fonamentals, fet que genera un gran volum de negoci, però una escassa ocupació.

La plataforma 'Repensar Balears' ha fet especial èmfasi en quines són les ocupacions amb més contractació a la Comunitat: cambrers assalariats, personal de neteja, venedors de botigues, picapedrers i peons, i empleats d'agències de viatges.

A més, ha advertit que, segons les estadístiques, l'Arxipèlag, en l'apartat dels salaris, se situa, any rere any, per sota de la mitjana d'Espanya. Les Balears se situen a la coa, al costat de les Canàries, en despesa en Recerca, Desenvolupament i Innovació (R + D + I). I pel que fa a les regions europees, ocupa la posició 172 de 272 en l'Índex de Progrés Social Europeu.

Així mateix, les Illes són la comunitat on més ha crescut la població i també el turisme està experimentant un gran creixement en aquests darrers anys, de manera que les Balears són la comunitat amb major ràtio turista / habitant, tenint en compte el nombre de turistes espanyols i estrangers (16 milions) i les pernoctacions que realitzen.

stats