Economia 05/06/2018

La CEOE fitxa dos exdiputats d’Unió per fer lobi a Madrid

Mentre prepara la candidatura per convertir-se en president de Foment del Treball, Sánchez Llibre fitxa els exdiputats Montserrat Surroca i Antoni Picó

Júlia Manresa
2 min
Una imatge del 2015, quan Josep A. Duran i Lleida, Montserrat Surroca i Josep Sánchez Llibre eren diputats. Ara treballen per la CEOE.

La gran patronal espanyola continua sumant catalans a les seves files. La CEOE ha fitxat dos exmembres de la ja desapareguda Unió Democràtica de Catalunya (UDC) perquè facin de lobi empresarial on abans feien de diputats. El que també va ser diputat i portaveu d’Unió al Congrés, Josep Sánchez Llibre, ha passat a ser el responsable de relacions institucionals de la patronal des de finals del 2016. Però mentre prepara la candidatura per convertir-se en president de la patronal catalana Foment del Treball, Sánchez Llibre ha decidit fitxar els exdiputats Montserrat Surroca i Antoni Picó per potenciar la tasca de lobi empresarial entre els poders polítics. Tots dos van acompanyar-lo fins al final de la seva carrera política al capdavant d’Unió.

D’aquesta manera i tenint en compte que l’exlíder d’Unió, Josep Antoni Duran i Lleida, també va començar a treballar amb la CEOE a finals de l’any passat (on ha assumit la tasca de coordinar els fòrums de diàleg internacional de la organització), la patronal suma ja quatre exmembres del partit desaparegut que des d’ara es dediquen a representar els interessos de la patronal i de l’empresariat a les cambres legislatives espanyoles, tant al Congrés com al Senat. Una de les seves tasques més habituals és reunir-se amb els partits i els governs per intentar influir a l’hora d’elaborar lleis o introduir esmenes als pressupostos.

Antoni Picó i Azanza ja fa mesos que s’hi dedica. És advocat de formació i va ser diputat per Unió al Congrés de Diputats entre 2011 i 2016. Abans havia sigut assessor del grup parlamentari de CiU. Un cop ha començat a treballar a la CEOE ha sigut actiu en la negociació de la nova llei de contractes del sector públic, que va entrar en vigor el mes passat.

La incorporació més recent és Montserrat Surroca i Comas, exdiputada d’Unió per Girona entre 2008 i 2016, on va ser portaveu de diverses comissions. De fet, després de la dissolució d’Unió, Surroca va integrar-se a Units per Avançar (partit format per antics membres d’Unió) i es va presentar com a número dos per Girona de la llista conjunta que aquest partit va formar amb el PSC a les últimes eleccions catalanes. Però Surroca no va aconseguir l’escó.

També ha sigut un català, Joan Rosell, president de la CEOE fins al juliol (quan se li acaba el mandat), qui ha impulsat aquesta funció lobista més directa de la patronal amb l’entrada de Sánchez Llibre. Com diu la mateixa patronal a la seva pàgina web, l’objectiu és “enfortir i ampliar els vincles existents amb govern, partits polítics, institucions i organismes públics i privats” per defensar i representar els interessos de les empreses.

Els membres d’Unió que la CEOE ha rescatat per influir en la política

Josep Sánchez Llibre

Exportaveu de CiU al Congrés, ara és responsable de relacions institucionals a la CEOE.

Josep Antoni Duran i Lleida

L’exlíder d’Unió coordina els fòrums internacionals de la patronal.

Antoni Picó Azanza

Exdiputat d’Unió que s’incorpora a la patronal per fer de lobista.

Montserrat Surroca i Comas

Exdiputada d’Unió que també s’incorpora per fer de lobista al Congrés.

stats