Economia 02/01/2020

Cellnex desembarca a Portugal amb la compra d'Omtel per 800 M€

La companyia destinarà 140 milions més a desplegar torres de telecomunicacions

Xavier Grau
2 min
El conseller delegat de Cellnex, Tobías Martínez.

BarcelonaLa companyia catalana d’infraestructures de telecomunicacions Cellnex ha anunciat un acord amb Altice Europe i Belmont Infra Holding per comprar el 100% de l’operadora portuguesa d’antenes de telefonia mòbil Omtel en una operació valorada en 800 milions d’euros, segons ha anunciat l'empresa que dirigeix Tobías Martínez.

Amb aquesta operació, Cellnex enceta el 2020 amb el peu a l’accelerador del creixement, seguint la seva forta expansió, que consolida la companyia com a primer operador independent d’infraestructures de telecomunicacions a Europa. Les previsions de l'empresa són arribar a les 58.000 torres de telecomunicacions el 2027 i consolidar la seva presència a Espanya, Itàlia, els Països Baixos, França, el Regne Unit, Irlanda i, ara també, a Portugal.

L’operació d’adquisició d’Omtel també preveu el desplegament de 400 nous emplaçaments els pròxims quatre anys, que requeriran una inversió addicional de 140 milions d’euros. Omtel té com a principal client Portugal Telecom i disposa de contractes amb els seus clients per als pròxims 20 anys, ampliables a cinc anys més. Actualment la companyia portuguesa disposa de 3.000 emplaçaments.

Segons els càlculs de Cellnex, la compra d’Omtel i el desplegament de les torres addicionals generarà un benefici brut operatiu (ebitda) de 90 milions d’euros més. Amb aquesta operació, doncs, Cellnex incrementarà en 2.500 milions d’euros, fins a arribar als 38.500 milions, les vendes futures que ja té contractades amb els seus clients. El conseller delegat de Cellnex, Tobías Martínez, ha destacat el desembarcament a Portugal com a una extensió “natural” de la seva presència territorial i ha destacat les “sinergies operatives” que es poden obtenir per la proximitat al mercat espanyol.

Cursa inversora

Cellnex, que actualment té com a primer accionista ConnecT, companyia controlada per la família Benetton, ha executat o compromès inversions per valor de 12.000 milions d’euros des de la seva sortida a borsa el 2015 fins al 2027. L’any passat la companyia va tancar compres de companyies i actius que li permetran ampliar en més de 28.000 la seva cartera d’antenes.

stats