Jubilació
Economia 03/01/2023

CCOO veu més a prop l'acord en pensions, però sense l'extensió del període de càlcul

El líder del sindicat creu que Pedro Sánchez hi haurà d'intervenir

2 min
El secretari general de CCOO, Unai Sordo, ahir a Madrid.

BarcelonaL'acord sobre la segona part de la reforma de les pensions és més a prop, però sense l'extensió del període per al càlcul de la pensió de jubilació. Almenys així ho veu el secretari general de CCOO, Unai Sordo, que aquest dimarts ha dit que hi ha més possibilitats d'arribar a un acord que fa 15 dies per tancar "moltes de les matèries" que estaven negociant, com la millora de les bases de cotització perquè entrin més diners al sistema, la millora de pensions mínimes i el fet de dotar-les de més recursos perquè les pensions siguin sostenibles en un futur. Ara bé, sobre el principal escull, aquesta extensió del càlcul de la base reguladora de la pensió de jubilació, el líder sindical ha dit que no els sembla una mesura "necessària" i que no té prou consens polític. Per a Sordo, aquest element està distorsionant la negociació i considera que obligarà el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, a intervenir-hi per aconseguir l'entesa.

La proposta del ministre de la Seguretat Social, José Luis Escrivá, en aquest àmbit és ampliar el període de 25 a 30 anys, i que el cotitzant triï els 28 millors, descartant els pitjors 24 mesos. En la reforma de les pensions de l'any 2011, es va ampliar progressivament des dels 15 als 25 el període sobre el qual es calcula la base reguladora, que es defineix tenint en compte els salaris i les cotitzacions a partir d'una edat. Escrivà va plantejar aquesta ampliació dels anys cotitzats a finals de novembre, amb l'objectiu que la segona part de la reforma de les pensions rebés la llum verda abans d'acabar el 2022, tal com el govern espanyol s'havia compromès amb Brussel·les dins el Pla de Recuperació. Aleshores, la proposta ja va rebre el rebuig inicial de CCOO, mentre que el seu soci de govern, Unides Podem, se'n va desmarcar. Per a la seva banda, Escrivà ja va defensar que es tracta d'una mesura d'impacte "neutre" perquè no suposa retallar la despesa en pensions.

Ara Sordo ha dit que s'ha de revisar el perímetre de la negociació amb l'eliminació d'aquesta ampliació progressiva del còmput per al càlcul de les pensions. "Em refereixo al fet que si no hi ha un consens polític al voltant d'aquesta mesura, directament la mesura caigui", ha assenyalat en declaracions a RNE. De fet, creu que abans de parlar d'una nova ampliació caldria valorar els efectes de l'extensió anterior de 15 a 25 anys –que va concloure el 2022–. Sobre la reforma pendent, ha defensat que el gran debat està en com es dota la Seguretat Social d'ingressos suficients per fer front al topall de despesa que tindrà lloc l'any 2048, és a dir, per donar la certesa que el sistema serà sostenible i suficient. "Aquest és el gran debat que com a país hem de fer, passar de gastar 11 de cada 100 euros en pensions a gastar al voltant del 14% del PIB en pensions", ha conclòs.

stats