Economia 15/07/2019

La caiguda de les compravendes no frena l'augment del preu de l'habitatge a les Illes Balears

La comunitat marca el primer trimestre de 2019 la major baixada de les operacions immobiliàries i el segon major increment del cost per metre quadrat

Ara Balears
2 min
Cau la compravenda d'habitatges un 9,3% a les Illes en el primer trimestre de l'any

PalmaLa compravenda d'habitatges va disminuir a Balears un 9,3% en el primer trimestre de l'any, la major caiguda de tot l'Estat, segons dades del Consell General del Notariat. L'alça dels preus de l'habitatge a Espanya es manté, però la compravenda davalla a set comunitats autònomes en els tres primers mesos de l'any, segons el Consell General del Notariat. A més de Balears, la compravenda va disminuir a la Rioja, Navarra, Aragó, el País Valencià, Madrid i les Canàries.

Entre gener i març d'enguany, la compravenda d'habitatges va registrar un increment mitjà estatal del 1,7% interanual i es va frenar enfront dels trimestres anteriors, i la disparitat autonòmica va ser la nota dominant, segons el Consell General del Notariat.

L'augment va aconseguir els dos dígits a Cantàbria (14,9%), Extremadura (10,8%) i Astúries (10,4%). Així mateix, va créixer a set autonomies més, entre un significatiu 8,5% a Castella-la Manxa i un més moderat 2,9% a Catalunya i 2,8% al País Basc.

Va haver-hi baixades a set comunitats, especialment a Balears (-9,3%), Navarra (-6,6%) i Canàries (-6,2%). La reculada va ser més moderada, entre el 3,6% i el 0,3%, al País Valencià, Madrid, Aragó i la Rioja.

Augment de preus

L'increment dels preus per metre quadrat persisteix amb augments del 3,7% a escala estatal durant el primer quart de l'any i la mitjana se situa en 1.427 euros. Galícia i Balears en van registrar els majors increments (17,7% i 11,7%, respectivament), seguits per Catalunya (8,8%).

Les alces es van moderar a taxes del 4% i el 7% a Madrid, Castella-la Manxa, el País Valencià, Astúries, Múrcia i Cantàbria. No obstant això, van caure a les Canàries (-3,6%), Castella i Lleó (-2,3%), Aragó (-1,6%) i Navarra (-1,5%).

En el primer trimestre van augmentar els préstecs destinats a l'adquisició d'habitatge, que van créixer un 9,1% interanual, la qual cosa suposa una moderació després de vuit trimestres seguits creixent a taxes de dos dígits. Per comunitats, va destacar Cantàbria (31,2%), seguida d'Andalusia (18,7%), Catalunya (14,6%), Extremadura (13,1%), Castella-la Manxa (11,5%) i la Rioja (10,3%).

Deu autonomies més van registrar també augments, encara que de només un dígit, en una forqueta que va des dels avanços del 7,4% al 9,3% (Galícia, Castella i Lleó, el País Valencià i el País Basc) i els increments inferiors al 3% (Navarra, Madrid, Astúries i Canàries).

Només Balears (-4,8%) va registrar caigudes durant aquest trimestre en la concessió de nous préstecs hipotecaris per a l'adquisició d'habitatge.

stats