Les Balears lideren la caiguda del PIB, segons l'Airef

i
Paula Solanas Alfaro/ARA Balears
2 min
Terrasses de bars i restaurants tancades per les restriccions del Govern, a Vic.

BarcelonaLa crisi del coronavirus va tenir un impacte desigual en les comunitats autònomes i ara la recuperació també avança a ritmes dispars. L'Autoritat Independent de Responsabilitat Fiscal (Airef) ha publicat aquest dimecres les seves estimacions per al PIB del primer trimestre, el primer indicador que mostra les diferències entre regions dins l'Estat pel que fa a la reactivació econòmica de l'inici del 2021. Segons les dades de l'organisme, el territori que lidera aquesta caiguda del PIB són les Balears.

La davallada del PIB a les Illes, on l'impacte del coronavirus a la indústria turística ha sigut molt destacat, va ser del 15%. Precisament la segona regió en la qual el retrocés de l'economia va ser més gran durant el primer trimestre són les Illes Canàries, on aquest sector també suporta una part important del PIB, amb un descens del 6,1%. Catalunya, les Balears i les Canàries també són les úniques que creixen per sota de la mitjana espanyola, que situa la caiguda interanual a nivell estatal en el 4,3%.

Tot i així, totes les comunitats autònomes seguien mostrant el signe negatiu en la variació interanual del PIB amb l'arrencada del 2021, segons les dades de l'Airef, ja que el primer trimestre del 2020 encara hi va haver dos mesos d'activitat normal. Les que més s'acosten als terrenys positius són Castella-la Manxa (-2,3%) i Extremadura (-2,4%), les úniques amb una caiguda del PIB inferior al 3%. Tot i així, l'Airef recorda —com ja va fer l'INE en l'última publicació del PIB espanyol— que en futures revisions d'aquestes dades les magnituds podrien ser superiors per "la dificultat inherent a la mesura estadística d'un canvi de conjuntura com el que es va viure el març de l'any passat".

Pel que fa a la variació intertrimestral, l'economia que va mostrar un pitjor comportament va ser Extremadura, on el PIB es va enfonsar un 1,6% respecte als tres mesos anteriors. L'altra cara de la moneda la va registrar la comunitat on la caiguda interanual va ser més dura, les Balears, amb un creixement de l'1,1% respecte a l'últim trimestre del 2020. Les Balears, Catalunya, les Canàries i el País Valencià van ser les úniques quatre comunitats amb una millora intertrimestral d'aquest indicador.

Una arrencada d'any difícil

L'inici del 2021, amb l'efecte de la tercera onada de la pandèmia i el manteniment de les restriccions per a alguns sectors, va obligar a retocar les previsions dels principals indicadors econòmics. Finalment, l'INE va confirmar un començament d'any més difícil del que s'havia pronosticat, amb un retrocés del PIB espanyol del 0,5% respecte al tancament del 2020. Aleshores l'organisme estadístic ja va concretar que aquesta davallada estava vinculada al mal comportament del consum domèstic i la inversió.

Abans que es publiqués aquesta dada, el Banc d'Espanya també havia rebaixat l'entusiasme per als primers mesos del 2021. La institució econòmica va anticipar que el PIB espanyol cauria un 0,4% en aquest període i va reduir el pronòstic de creixement per al global d'aquest any fins al 6%.

stats