Economia 17/12/2018

El govern espanyol vol que els consumidors continuïn pagant per mantenir el Castor tot i les sentències judicials

Els consumidors podrien seguir pagant el manteniment de Castor

Acn
2 min
El Govern creu que part de la indemnització del Castor correspon a l’Estat.

BarcelonaEl govern espanyol vol que els consumidors de gas continuïn assumint el cost del manteniment del projecte Castor el proper any tot i les sentències del Tribunal Constitucional i del Suprem que anul·len i reverteixen els pagaments anteriors.

Segons l'esborrany de l'ordre de peatges i cànons del sistema gasista per a l'any vinent que el ministeri per a la Transició Ecològica ha sotmès a consulta pública amb la previsió d'aprovar els pròxims dies, Enagás Transporte serà retribuïda per aquest concepte amb 8,73 milions d'euros i, a més, percebrà la mateixa quantitat anual pels anys 2017 i 2018. Una xifra que suposa pràcticament la meitat dels 15,72 milions que va ingressar anualment el 2015 i el 2016. L'executiu ho justifica per "evitar l'abandonament incontrolat de la instal·lació". El grup ciutadà Cas Castor ha denunciat la "irresponsabilitat" de la mesura.

Enagás Transporte, que ja va percebre un total de 33 milions d'euros pel manteniment i la hibernació de les instal·lacions del projecte Castor durant el desembre del 2014 i els dos anys següents, liquidacions que estan sent revisades d'ofici per part de la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC), tornarà a cobrar per aquestes tasques. Aquesta és la intenció del ministeri per a la Transició Ecològica, que ara s'encarrega d'aprovar les ordres de peatges i cànons que carreguen anualment sobre la factura dels consumidors els costos del sistema gasista.

Si, finalment, l'ordre acaba sent aprovada els pròxims dies, de poc haurà servit la sentència de fa un any del Tribunal Constitucional –esperonada per un recurs del Govern, el Parlament i el Grup Socialista al Congrés– que anul·lava els pagaments, tant per amortitzar el crèdit que va permetre pagar els 1.350 milions d'euros a l'exconcessionària Escal UGS, en mans de Florentino Pérez, com els costos de manteniment pagats a l'empresa filial d'ACS i a Enagás. Tant al preàmbul com a la disposició addicional primera de l'esborrany d'aquesta ordre, el govern espanyol apel·la al reial decret 13/2014 d'extinció de la concessió, declarat parcialment inconstitucional, per justificar la mesura.

stats