Economia 08/09/2016

Els Carceller accepten pagar 92 milions a canvi d'evitar la presó

El patriarca propietari de Damm arriba als jutjats en UVI mòbil i cadira de rodes. En total se'ls imposa una multa de 55 milions, més la restitució de les quantitats defraudades

Dani Sánchez Ugart
2 min
Demetrio Carceller Coll, arribant a l'Audiència Nacional / ACN

MadridResolució definitiva per a un dels judicis per frau fiscal més grans d'Espanya. Els propietaris de la cervesera Damm, Demetrio Carceller Coll, i el seu fill, Demetrio Carceller Arce, han acceptat pagar una multa de 92,4 milions d'euros a canvi d'evitar la presó, després d'arribar dilluns a un acord amb la Fiscalia Anticorrupció, que aquest dijous ha estat rubricat a l'Audiència Nacional.

La fiscal demanava per a ells inicialment penes de presó que superaven els 60 anys entre tots dos, però ha accedit a transformar les condemnes en multes substitutòries que els permeten evitar ser empresonats, a la vegada que pugen la factura econòmica dels delictes.

Coll ja ha satisfet les quantitats defraudades, segons la Fiscalia, tot i que finalment no ha pagat 72 milions, com apuntaven els primers informes d'Anticorrupció, sinó la meitat, 36 milions, després que s'acredités que l'altra meitat corresponia a la seva dona, en estar casats en règim de guanys. Contra la dona de Coll no es va dirigir el procediment, fet que redueix la pena que ha de pagar l'empresari en aquest import.

Així, a més del pagament dels 36 milions defraudats (que inclouen també els recàrrecs d'interessos per no pagar a temps), la multa final que han de pagar els amos de Damm suma 55,65 milions d'euros, segons ha informat la Fiscalia. La suma de les quantitats restituïdes i la multa són els 92,4 milions.

Gràcies a aquest acord, els Carceller han evitat la celebració del judici, i no han hagut de declarar. Simplement han acceptat en veu alta els delictes que se'ls imputen, i l'acord amb la fiscalia.

El nonagenari Carceller Coll ha arribat a la seu de l'Audiència Nacional de Madrid en UVI mòbil i cadira de rodes, i ha tingut visibles problemes per respondre 'sí' a les preguntes de la jutgessa.

A Carceller Coll se l'acusava d'haver fingit viure fora d'Espanya per evitar el pagament d'impostos, a més d'haver creat un entramat societari 'offshore' amb desenes d'empreses a l'estranger a través de les quals canalitzava els dividends i la propietat de les accions que tenia en centenars d'empreses amb seu a Espanya, com la mateixa cervesera Damm o la petroliera Disa, entre altres.

stats