Macroeconomia
Economia 19/06/2023

Calviño confia que la ciutadania sabrà "valorar" l'economia el 23-J

La ministra d'Assumptes Econòmics exigeix a la banca que millori la remuneració dels dipòsits

3 min
La vicepresidenta primera del govern espanyol, Nadia Calviño, en una imatge d'arxiu

SANTANDERTreure pit de la gestió econòmica de la legislatura i confiar que la ciutadania ho tingui en compte de cara a les eleccions generals del 23 de juliol. Aquesta és la bandera que la vicepresidenta primera i ministra d'Assumptes Econòmics, Nadia Calviño, ha tornat a desplegar aquest dilluns, en el marc de la primera jornada del Curs d'Estiu Santander organitzat per l'Associació de Periodistes d'Informació Econòmica (APIE).

"Estic convençuda que guanyarem les eleccions i que la gent sabrà valorar la gestió de l'economia [del govern espanyol]", ha afirmat Calviño. "Crec que tots els ciutadans estan veient el treball que s'ha fet", ha reiterat. "Les dades són incontestables", ha insistit. És cert que les xifres macroeconòmiques de creixement –la majoria d'organismes estan revisant a l'alça el PIB per a aquest 2023–, així com les del mercat laboral –afiliació a màxims històrics–, permeten a l'executiu de Pedro Sánchez presumir de gestió, però ni els resultats de les eleccions municipals del 28 de maig ni les enquestes sobre el 23-J transmeten que això sigui un element que els votants tinguin en compte a l'hora de posar la papereta a les urnes.

"Ara és hora de donar calma i seguretat a les empreses i a les famílies i recollir els fruits del Pla de Recuperació", ha defensat Calviño, contraposant el seu model amb el del Partit Popular: "No és moment de tornar enrere. [Alberto Núñez] Feijóo només parla de derogar. A quina època vol tornar?", s'ha preguntat la ministra, que ha titllat d'anys "negres" els de la gestió econòmica del PP.

Qui també ha parlat de "claredat" ha estat el president del BBVA, Carlos Torres, que ha acompanyat la ministra en el tret de sortida del curs econòmic. A ulls del president de l'entitat bilbaïna, dels comicis en sortirà menys incertesa. "Les eleccions donaran claredat [a l'economia] i crec que no canviarà la foto que hem descrit", ha dit Torres en referència a la bona marxa de l'economia i com pot afectar un canvi de color a la Moncloa.

Remuneració de dipòsits

Més enllà de la política, però, Calviño i Torres també han posat la mirada en una de les qüestions que s'està fent, precisament, al sector bancari espanyol: la poca remuneració pels estalvis dels clients. La ministra d'Economia ha exigit que el sector "ha de començar a transmetre les pujades dels tipus d'interès als clients". "No tinc cap dubte que el sector ho farà", ha dit.

El to de Torres, però, s'ha allunyat de la immediatesa. El president del BBVA confia que la "dinàmica canviï" però primer aposta perquè "s'absorbeixi la liquiditat" que ara tenen els bancs. "Estem oferint alternatives als clients", ha defensat, i ha recordat que "quan els tipus estaven en negatiu, tampoc es traslladaven". Govern espanyol i banca es reuniran a finals de juny per analitzar l'assumpte. El cert és que la banca espanyola està sent assenyalada fins i tot a escala europea per la seva gasiveria a l’hora de pagar pels estalvis dels dipositants.

Calviño refreda un impost permanent

Govern i banca han xocat un cop més per l’impost extraordinari a la banca. Calviño ha defensat el tribut, en vigor fins al 2024, però ha refredat la idea de la ministra de Treball, Yolanda Díaz, de fer-lo permanent: "Aquests impostos són transitoris i està prevista una revisió. Caldrà fer una anàlisi de quina és la situació [més endavant]". Torres, per contra, ha sigut més concís: "No és una bona idea". L'altre tema sobre el qual el president del BBVA també ha sigut concís és el cas Villarejo: "No faré valoracions. Si aquestes conductes són veritat, no són els valors de la companyia", ha dit.

stats