Laboral

CaixaBank i els sindicats acosten posicions en les negociacions de l’ERO

L’última proposta preveu l’acomiadament de 6.452 treballadors

2 min
Manifestació a Madrid de la plantilla de Caixabank per l’ERO que planteja l’entitat després de la fusió amb Bankia.

BarcelonaD’acord amb l’última proposta que s’ha posat sobre la taula, la direcció de CaixaBank vol fer front a la seva nova etapa amb 6.750 treballadors menys dels que sumen la seva antiga plantilla i l’antiga Bankia. Una xifra que podria canviar lleugerament, ja que l’empresa i els sindicats seguien reunits ahir a la nit en el moment de tancar aquesta edició en el dia que s’acabava el termini de negociacions sobre l’expedient de regulació d’ocupació (ERO) plantejat per l’entitat bancària. En definitiva, CaixaBank proposava que l’acomiadament col·lectiu afectés 1.541 treballadors menys dels que preveia en un inici. Tot i la rebaixa, els sindicats continuaven insistint perquè els acomiadaments siguin tots voluntaris i vagin acompanyats de millors condicions.

Segons van explicar ahir fonts sindicals a l’ARA, un dels grans esculls estava sent que l’entitat bancària no descartava l’opció d’acomiadar gent forçosament si no s’acaba aconseguint que totes les sortides siguin per pròpia voluntat. Els representants de la plantilla asseguraven que no signarien res si l’actitud seguia sent aquesta. La qüestió és que si el període de negociacions s’esgota sense cap acord, CaixaBank pot presentar l’ERO sota les condicions que l’empresa consideri. Tot i que fonts sindicals no creien que s’arribés tan lluny, des de la UGT van assegurar ahir a l’agència Efeque si fos així estarien disposats a impugnar l’expedient, és a dir, a portar el conflicte al terreny judicial.

Les condicions

Si l’acord s’assoleix en els termes plantejats per CaixaBank abans de tancar l’edició, la fusió amb Bankia se saldaria amb 6.750 acomiadaments (lluny dels 8.291 amb què arrancaven les negociacions), que podrien allargar-se fins a finals del 2022 i dels quals 686 serien recol·locacions. A més, l’última bateria de propostes feta pel banc inclou una rebaixa de l’edat amb què es pot accedir a les prejubilacions, que estaria disponible també per a empleats de 52 i 53 anys.

En concret, CaixaBank ofereix als empleats de 54 anys o més pagar-los el 57% del seu sou anual fins que es jubilin formalment, seguir fent les aportacions al seu pla de pensions empresarial i mantenir la pòlissa privada d’assistència sanitària. Als que tenen entre 52 i 53, el mateix 57% del seu sou però multiplicat per set, i aquesta quantitat dividida en els anys que els queden per jubilar-se. Per últim, als menors de 52 anys els proposa marxar de l’empresa amb una indemnització equivalent a 40 dies per any treballat, amb un topall de 36 mensualitats.

La lletra petita és que només es podran acollir a aquestes condicions 1.500 treballadors d’entre 54 i 55 anys, i 500 d’entre 52 i 53. I és també per aquests i altres límits que els sindicats seguien negociant a la nit. A més, encara que acabi amb 1.500 acomiadats menys, aquest desenllaç no salvaria CaixaBank de registrar un dels ERO més importants de la història recent. Només el superen un acomiadament de 10.000 persones a Telefónica l’any 1999 i un altre de 9.000 a Seat l’any 1993. És, a més, l’ERO més important fins ara al sector financer.

Jornada de vaga

Davant d’aquestes magnituds, la plantilla estava convocada ahir a una vaga que, segons els sindicats, va aconseguir tancar el 90% de les oficines i va fer caure l’activitat un 95%.

stats