Banca
Economia 21/10/2021

CaixaBank estudia sortir del seu banc austríac

La participació frega el 10% i està valorada en uns 1.600 milions d'euros

2 min
Vista de la seu de CaixaBank a l’avinguda Diagonal de Barcelona. El banc és, amb diferència, l’empresa catalana amb més beneficis des de l’esclat de la pandèmia.

BarcelonaUn dels mantres que més se senten en el sector financer és que la diversificació geogràfica és un gran antídot per fer front a les crisis. Però la llarguíssima travessa del desert del diner a tipus negatiu ha fet saltar fetes a miques moltes teories, també en aquest camp, on CaixaBank ha fet públic un cop de timó. L'entitat catalana amb seu a València ha comunicat aquest dijous al regulador borsari que està estudiant la venda del 9,92% que té a Erste Bank, una entitat austríaca on va entrar el 2008 amb el 4,5% del capital.

Aquest paquet d'accions té avui un valor de mercat de 1.600 milions d'euros, després de la bona evolució que s'ha donat en els últims temps: a principis d'any l'acció valia 25 euros i avui ronda els 39. Segons el comunicat de l'entitat que dirigeix Gonzalo Gortázar, la venda resultaria en "un impacte no material en el compte de resultats" perquè el paquet ja estava valorat al preu que es vendria, però sí que serviria per millorar la solvència del banc, que alliberaria capital. Fonts del sector donen per fet que l'operació es portarà a terme, tot i que CaixaBank especifica que la desinversió "dependrà en última instància de les condicions de mercat".

Aventures a l'estranger

CaixaBank va entrar el 2008 a Erste adquirint-ne el 4,5% de les accions i va anar augmentant la participació fins al 10,1%. Pel camí també va comprar un banc a Portugal, el BPI, del qual des de finals del 2018 té el 100% d'accions, amb l'argument de diversificar-se geogràficament. Posteriorment, el banc ha anat repetint que el seu negoci central és el bancari i d'assegurances al mercat ibèric, en una mesurada fórmula que deixa fora del cercle core el negoci austríac.

Cal recordar que el grup La Caixa també havia fet apostes fa temps per altres bancs internacionals, com és el cas del mexicà Inbursa i el hongkonguès Bank of East Asia, però aquestes dues participacions, que inicialment eren a CaixaBank, van ser traspassades a la Fundació La Caixa, en una operació que alguns accionistes minoritaris van qüestionar i portar als tribunals. Si la desinversió es portés a terme, l'entitat catalana, que està encara paint la compra de Bankia, es quedaria amb Telefónica com a única gran participada.

stats