Competència
Economia 06/12/2022

Brussel·les acusa el Deutsche Bank de manipular el mercat de deute entre el 2005 i el 2016

La Comissió Europea conclou que el banc alemany i l'holandès Rabobank van actuar com un càrtel

ARA
2 min
La seu del banc alemany Deutsche Bank.

BarcelonaEl principal banc alemany, el Deutsche Bank, està al centre de la polèmica. Aquest dimarts la Comissió Europea ha conclòs que tant l'entitat alemanya com l'holandesa Rabobank haurien format un càrtel "per distorsionar la competència" en el mercat de deute sobirà entre el 2005 i el 2016, mitjançant l'intercanvi d'informació sensible i altres pràctiques contràries a les normes antimonopoli de la Unió Europea.

Aquest període de temps inclou els pitjors anys de la crisi financera, quan diversos països europeus com Espanya, Grècia, Irlanda, Portugal i Xipre van haver de demanar rescats. En el plec de càrrecs remès a les dues entitats, la Comissió Europea els informa de la sospita que durant aquests anys van fer servir intermediaris per intercanviar informacions comercials "sensibles" i van coordinar les seves estratègies de preus i de negociació de cara a les negociacions al mercat secundari de deute sobirà a l'espai econòmic europeu.

Els contactes es van produir principalment per correu i per missatges en línia en diversos fòrums de discussió, segons l'executiu comunitari. Ara s'obre el termini perquè les parts assenyalades responguin a les acusacions i presentin al·legacions, tot i que Brussel·les no té un termini fixat per prendre una decisió definitiva.

Acord fallit

L'executiu comunitari va intentar assolir, inicialment, un acord amb les dues entitats financeres, però la falta d'avenços el va portar a reprendre el procediment formal i continuar amb el cas, segons ha informat la mateixa institució comunitària en un comunicat.

"Per garantir una competència efectiva, és fonamental que els operadors econòmics determinin els seus preus de manera independent. Els ciutadans han de poder estar segurs que les institucions financeres no fan servir pràctiques que restringeixin la competència als mercats de negociació de bons", ha apuntat la vicepresidenta de la Comissió Europea responsable de Competència, Margrethe Vestager.

Aquesta és la tercera investigació oberta pels serveis comunitaris per pràctiques contràries a la competència en el mercat de deute. L'abril del 2021, la Comissió va multar tres bancs d'inversió per un total de 28 milions d'euros per participar en un càrtel de negociació de bons denominats en dòlars nord-americans. El maig del 2021 va descobrir que set bancs d'inversió van participar en un càrtel de comerç de bons del govern europeu i va imposar multes per 371 milions d'euros.

Ara, en cas que l'expedient conclogui en una decisió contrària a les companyies, la Comissió Europea té marge per imposar una multa de fins al 10% de la facturació mundial anual de les sancionades.

stats