Indústria
Economia 07/07/2023

Broadcom instal·larà una planta de xips a Espanya amb una inversió de 920 M€

La fàbrica arribarà en el marc del PERTE dels microxips i l'emplaçament està per determinar

2 min
Semiconductors . Xips

El fabricant de semiconductors nord-americà Broadcom instal·larà a Espanya una planta de xips per la qual es mobilitzaran fins a 1.000 milions de dòlars (uns 920 milions d'euros) en el marc del PERTE –projecte estratègic– dels microxips. Encara no ha transcendit l'emplaçament de la factoria.

El president d'aquesta companyia, Charlie Kawaas, anunciava a última hora d'aquest dijous en un tuit la seva decisió d'invertir "en l'ecosistema de semiconductors a Espanya”. Segons fonts governamentals, darrere aquesta decisió hi ha la intenció de construir una instal·lació de gran escala de semiconductors back-end, que seria l'única a Europa, i augmentar la penetració en aquest nínxol de mercat de la companyia.

El projecte estratègic dels microxips vinculat als fons europeus es va posar en marxa fa poc més d'un any amb un pressupost de fins a 12.500 milions d'euros, però encara no s'han materialitzat grans inversions.

Pot aterrar a Catalunya?

Una de les incògnites, com també va passar amb la fàbrica de bateries del grup Volkswagen, que finalment s'alçarà a Sagunt, al País Valencià, és on anirà aquesta planta de xips. Veus del sector consultades per aquest diari mesos enrere cridaven a l'optimisme: si hi havia inversions d'aquesta mena, Catalunya està ben posicionada per atraure-les.

La clau és que el Principiat és la comunitat espanyola amb un ecosistema més desenvolupat en el camp dels xips. Fins ara, l'únic gran anunci és un projecte de la Generalitat per impulsar una fàbrica de xips a Catalunya amb una inversió de 300 milions d'euros entorn del Sincrotró Alba.

El que és cert és que una eventual fàbrica de xips requeriria una inversió molt superior entre diners públics i privats que podria arribar a situar-se al voltant dels 20.000 milions d'euros.

Una mostra de "confiança"

La vicepresidenta primera del govern espanyol, Nadia Calviño, ha valorat la decisió com una gran notícia per a l'ecosistema de microelectrònica i semiconductors. "És una mostra de la confiança dels inversors internacionals en el nostre país", deia en un tuit.

Broadcom és un dissenyador, desenvolupador i proveïdor mundial d'una àmplia gamma de productes de programari d'infraestructures i semiconductors.

stats