Economia 22/11/2018

Per un Bon Finançament demana que s'aclareixi com es dotarà el fons d'insularitat del REB

La plataforma creu que no s'ha de mesclar la millora de la inversió de l'Estat a les Illes Balears amb la partida per combatre els costos de ser un territori insular

Carles Tudurí
1 min
Els representants de la plataforma, durant la roda de premsa d'aquest dijous.

PalmaEls representants de la plataforma Per un Bon Finançament han demanat aquest dijous en una roda de premsa que el Govern aclareixi els dubtes que hi ha sobre el REB que varen acordar la presidenta de la comunitat autònoma, Francina Armengol, i el president del govern central, Pedro Sánchez. Un dels portaveus de l'entitat, Miquel Rosselló, ha destacat que no seria acceptable que el fons d'insularitat de 150 milions que es va anunciar servís per compensar la poca inversió que fa l'Estat a les Illes Balears.

Rosselló ha explicat que és molt difícil valorar aquest acord quan encara no se'n coneixen els detalls, però ha dit que en cap cas s'han de mesclar dos conceptes diferents, ja que la comunitat pateix un dèficit d'inversions de l'Estat, que no tenen res a veure amb els costos d'insularitat, i que és necessari incrementar-les. D'altra banda, considera que l'esmentat fons hauria de ser exclusivament per a les infraestructures que compensin el fet insular, "no per construir hospitals".

La plataforma recorda que les Balears tenen encara un deute de 8.700 milions d'euros i que es calcula que prop de 5.000 milions són a causa d'un finançament insuficient per part de l'Estat. "Si pagam 160 milions d'euros a l'any tardarem prop de 54 anys a pagar aquest deute", explica Joan Forteza, un altre dels portaveus de l'associació.

A més de demanar la retirada de la Llei Montoro, que dificulta la contractació de nous funcionaris i que els ajuntaments puguin utilitzar el seu superàvit, Per un Bon Finançament demana la cogestió dels aeroports balears, "que enguany tindran un benefici de 200 milions", ha afegit Forteza.

stats