Finances personals

Tot el que has de saber sobre el bo social per tenir internet

La llei obliga les operadores a oferir tarifes assequibles per a col·lectius vulnerables

3 min
La llei de telecomunicacions busca facilitar l'accés a internet a totes les famílies.

BarcelonaIgual que l'aigua, el gas natural o l'electricitat, la nova llei de telecomunicacions aprovada pel Congrés considera que el telèfon i la connexió a internet també són serveis universals, per la qual cosa el sector ha d'oferir connexions amb un mínim de velocitat a un preu assequible per als consumidors més vulnerables. És l'anomenat bo social de les telecomunicacions.

"En la pràctica, gairebé totes les companyies estan obligades a oferir el bo social, perquè la llei afecta les que presten serveis de veu i internet de banda ampla a través de connexions en una ubicació fixa", indica l'Organització de Consumidors i Usuaris (OCU). El govern espanyol ha establert les condicions per beneficiar-se'n a través d'un reial decret.

Un dels punts principals és que el bo no podrà tenir restriccions geogràfiques. És a dir, tothom haurà de tenir accés a la connexió mínima que es marqui independentment del lloc de residència. El fet que Espanya sigui un dels països amb un desplegament de banda ampla més extens de la Unió Europea fa possible que quasi tots els municipis tinguin una xarxa suficient per garantir els mínims que assenyala la llei.

Aquestes tarifes socials van més enllà de l'anomenat bo únic. Catalunya és una de les comunitats autònomes que encara no ha implementat aquest bo únic, però ho haurà de fer en un futur pròxim. L'ajuda consisteix en un descompte de, com a màxim, 20 euros mensuals per a famílies vulnerables aplicable a factures de serveis de telecomunicacions. El programa va ser impulsat pel ministeri d'Afers Econòmics, però, com també passa amb els bons socials energètics, la gestió i el desplegament es van deixar en mans dels governs autonòmics, així com quina és la definició de "família vulnerable" en cada territori.

Aquestes tarifes del bo social han d'anar destinades a "col·lectius amb rendes baixes o necessitats especials", segons l'OCU, tot i que un futur decret del govern espanyol haurà de detallar exactament quins tipus de famílies s'inclouen dintre de la definició de col·lectiu vulnerable. A més, han de comptar amb preus rebaixats per a les trucades, per a serveis d'internet de banda ampla o una tarifa reduïda que inclogui tots dos serveis.

Fins ara, la velocitat mínima per banda ampla de connexió a internet era d'un megabit per segon (Mbps), una xifra que ara s'incrementa als 10 Mbps i en un futur anirà augmentant fins als 30 Mbps i els 100 Mbps. Aquests mínims de connexió no són responsabilitat de les operadores sinó directament del titular de la xarxa.

Les operadores llancen ofertes

De moment, tot i que el decret no s'ha aprovat, quatre de les principals companyies de telefonia que operen a l'Estat ja han tret tarifes especials de caràcter social, segons un recull de la mateixa OCU. Movistar és la que té més ofertes, que ofereixen internet entre 300 Mb i 1 GB i línia de telèfon fix entre 14,24 i 28,24 euros al mes. Aquests preus només s'apliquen a pensionistes amb un nivell determinat de renda.

MásMóvil ofereix dues tarifes, una per 15 euros mensuals i una altra per 18, que inclouen internet a 100 Mb en tots dos casos i telefonia fixa, que en el cas de la segona tarifa més cara també inclou 1 Gb de connexió online i trucades il·limitades per a mòbil. En aquest cas, per contractar aquests serveis s'ha de contactar amb l'ONG Innicia, amb seu a Madrid, i cal demostrar uns ingressos inferiors a un 50% de l'IPREM (l'índex que marca bona part de les prestacions socials a l'Estat com ara el subsidi d'atur o les beques), tot i que en el cas de famílies amb fills els requisits són més laxos.

Orange té una tarifa social de 14,95 euros per a persones que cobrin l'ingrés mínim vital (IMV), que inclou 500 Mb d'internet, telèfon fix i 3 Gb d'internet per a mòbil sense límit de trucades.

Per últim, Vodafone també ofereix serveis especials per a col·lectius vulnerables amb dues ofertes, una de 10 euros al mes per internet al mòbil de 30 Gb sense límit de trucades, i una segona de 25 euros que hi afegeix 30 Mb de connexió fixa a internet i telèfon a casa. Només hi poden accedir pensionistes de més de 65 anys amb uns ingressos familiars inferiors al 120% de l'IPREM, joves de menys de trenta anys que busquin feina activament i titulars de l'IMV.

stats