Pressupostos Generals de l'Estat
Economia 06/10/2022

Les Balears, la tercera comunitat que rebrà menys inversió de l'Estat el 2023, amb un 1,4% del total

Les Illes són, a més, la segona autonomia amb menys inversions per càpita, amb només 175 euros per persona, per davant de Navarra

2 min
El president del govern, Pedro Sánchez, en la seva visita a Palma el passat dilluns

PalmaLes inversions del govern espanyol a les Balears, previstes en els pressupostos generals de l'Estat (PGE) del 2023, seran de 186,29 milions d'euros, un 1,38% del total. Aquesta quantitat situa les Illes com la tercera comunitat amb menys inversió estatal, només per davant Navarra i la Rioja, a banda de les ciutats autònomes de Ceuta i Melilla.

S'ha de puntualitzar, a més, que la xifra no inclou la transferència de 20 milions per finançar el tramvia de la badia de Palma. Aquest és un anunci que va fer el president del govern, Pedro Sánchez, en la seva visita a Palma dilluns, el mateix dia que va donar a conèixer la posada en marxa del règim especial fiscal de les Balears.

Les dades corresponen a la inversió real territorialitzada, recollida en l'informe econòmic i financer de l'avantprojecte de PGE de 2023. La ministra d'Hisenda i número 2 del PSOE, Maria Jesús Montero, ha desgranat els detalls aquest dijous en una roda de premsa, després d'entregar l'avantprojecte a la presidenta del Congrés, Meritxell Batet.

Si es compara la inversió territorialitzada de l'Estat a les Balears amb l'any passat, hi ha un increment del 7,3%. Aquesta xifra puja fins al 19% si s'inclouen els 20 milions pel tramvia de Palma, i a banda d'això s'han de tenir en compte els 110 milions del factor d'insularitat, que el 2022 han estat 183 milions per compensar el retard de dos anys.

Inversions per càpita

Si es calculen les inversions per càpita, les Balears són la segona comunitat per la coa, amb 175,86 euros. Superen només Navarra –156,96 euros–, i queden per darrere les Canàries –180,34 euros– i la Comunitat de Madrid –193,34 euros. En aquest cas, la comunitat que es troba en primera posició és Cantàbria, amb 507,36 euros d'inversió estatal per persona, seguida per Extremadura, Astúries i Aragó. Curiosament, les regions de l'Espanya que es buida són les que reben més inversió per càpita, en detriment de les comunitats que pateixen una sobrepoblació.

stats