Economia 27/06/2019

Els balears destinen, de mitjana, el 41,7% del seu salari a pagar el lloguer

Aquest percentatge està vuit punts per sobre de la mitjana estatal, que se situa en el 33,9%

M. C.
2 min
Els preus de lloguer s'han disparat en els darrer dos anys.

PalmaEls habitants de les balears destinen una mitjana del 41,7% del seu sou mensual a pagar el lloguer, segons un informe d'Infojobs i Fotocasa, un percentatge que està vuit punts per sobre de la mitjana estatal, que en el mes de desembre de l'any 2018 se situava en un 33,9%.

Segons l'estudi, el preu mitjà del lloguer de l'habitatge a les Balears es va situar en 9,83 euros per metre quadrat, cosa que suposa que, tenint en compte el sou mitjà brut anual, que se situa en 22.621 euros, un habitant balear ha d'invertir aquest percentatge al lloguer d'un pis de 80 metres quadrats.

Els balears destinen de mitjana el 41,7% del seu salari per pagar el lloguer

L'anàlisi també mostra les diferències significatives entre les comunitats autònomes. Balears és la tercera comunitat que més inverteix de tot l'Estat, ja que només la superen Madrid, amb un 51,1%, i Barcelona amb un 49,2%. Per darrere les Balears hi ha el País Basc, on els habitants destinen, de mitjana, un 40,9% del seu sou mensual a pagar el lloguer.

En oposició a aquesta situació es troba Extremadura, que torna a ser la comunitat amb els lloguers més econòmics, amb un preu mitjà de lloguer de 341,35 euros per un pis de 80 metres quadrats i un sou brut mitjà de 1.873,12 euros mensuals. Aquestes xifres suposen una inversió en el lloguer del 18,2% del sou. La Rioja i Castella - la Manxa inverteixen poc més d'un 20%, més de deu punts per sota de la mitjana estatal.

ARANWS20190616_0061L’habitatge limita quant gastem i estalviem

Nou anys per comprar un habitatge

Segons les dades de l'any 2018, el preu mitjà de venda de l'habitatge se situava, a les Illes Balears, en 2.534 euros el metre quadrat, amb un increment interanual del 10,37%, quan el preu mitjà del metre quadrat se situava en 2.296 euros. Per tant, amb un salari mitjà anual de 22.621 euros i un pis de 80 metres quadrats, que costa una mitjana de 202.741 euros, tardarien a poder comprar un pis d'aquestes característiques un total de nou anys, sempre que es dedicàs a la compra tot el sou brut anual.

Quin percentatge de sou s'ha de destinar a pagar l'habitatge?

Tot i que no hi ha cap teoria que fonamenti quin percentatge del sou s'ha de destinar a pagar la llar, hi ha algunes teories o regles esteses en aquest sentit. Es parla sovint de la norma que no s'ha d'utilitzar més d’un terç dels ingressos per pagar l’habitatge. Aquest percentatge està bastant estès, ja que és el que gasta una família en habitatge als països desenvolupats.

Una altra regla bastant comuna és la del 50/30/20. Segons aquest model, la situació financera ideal per a una família consisteix a destinar la meitat dels ingressos a elements quotidians necessaris per viure, com ara l’habitatge (lloguer o hipoteca), l’alimentació, la llum, l’aigua i el transport, entre d’altres. L’altre 50% del que es guanya mensualment s’ha de dividir en un 30% per a elements que no són imprescindibles, però que contribueixen a millorar el benestar personal, com ara activitats d’oci, vacances o articles de consum, com ara productes d’electrònica o roba que potser no necessitaríem de manera urgent. El 20% restant cal destinar-lo a estalviar per tenir un racó amb vista a emergències financeres o, eventualment, per reduir deutes.

stats